‘Aantekeningen Mark de J. uit cel gehaald’

Justitie heeft aantekeningen van de van moord op Koen Everink verdachte tenniscoach Mark de J. in zijn cel in beslag genomen. Dat schrijft De Telegraaf. Advocaat Pieter Hoogendam bevestigde dit dinsdagavond tegenover de krant.

Dagboek

De stukken zijn weggehaald tijdens een inspectie van de cel van De J.. De krant schrijft dat het gaat om aantekeningen over het moorddossier en over een ‘dagboek’. Mogelijk bevatten de aantekeningen voor De J. belastend materiaal.

Advocaat Hoogendam is in beklag gegaan. In de beklagprocedure heeft de raadkamer van de rechtbank beslist dat de meeste stukken onder de geheime correspondentie tussen een verdachte en zijn advocaat vallen en niet door justitie mogen worden gebruikt. Wel mag het OM beschikken over een dagboek en nog enkele zaken. Hoogendam is hiertegen in cassatie gegaan. De Hoge Raad zal er binnenkort over besluiten.

Gang van zaken

Crimesite voegt hieraan toe dat het ernstig de vraag is of justitie hiermee zijn boekje te buiten is gegaan. De directeur van een penitentiaire inrichting is ambtshalve bevoegd te allen tijde een celinspectie te gelasten. De vraag rijst wel in hoeverre de recherche een vermoeden had dat er relevant materiaal in de cel lag en hoe dat vermoeden is ontstaan.

Ook is van belang wat de precieze gang van zaken is geweest tijdens de inspectie. De Telegraaf schrijft dat op het moment dat de stukken van Mark de J. in beslag werden genomen hij uit zijn cel was gehaald. Het is wettelijk niet toegestaan om buiten het bijzijn van een gedetineerde te zoeken tussen voorwerpen in een cel, of bijvoorbeeld papieren door te vlooien.

Eerdere berichten over het onderzoek naar de moord op Koen Everink:

Politie zoekt naar horloge Koen Everink

‘Verdachte had al langer conflict met Everink’

‘Tenniscoach verloor veel op lage inzetten’