Zeven mannen beschoten pand Danny

De eerste inhoudelijke zitting in de zaak tegen drie mannen die verdacht zijn van het doodschieten van de 12-jarige Danny Gubbels begon met wachten. De zitting werd geschorst omdat de verdachten uit angst niet in de zaal wilden verschijnen. En bij het Openbaar Ministerie was ook informatie binnengekomen over een serieuze dreiging. Arrestatieteams werden opgetrommeld, rond de beveiligde rechtbank in Rotterdam werd politiesurveillance opgesteld, advocaten en journalisten werden opnieuw gefouilleerd.

Door Wim van de Pol

Toen de zitting werd hervat hadden de verdachten, twee Britten en een Nederlander achter kamerschermen plaatsgenomen, met de bedoeling onzichtbaarbaar te zijn voor pers en publiek. Kort daarna viel het kamerscherm echter om, waarna de verdachten te kennen gaven niet meer bij de zittingen aanwezig te willen zijn.

 De drie ontkenden ter zitting overigens deel te hebben genomen aan de schietpartij voor het huis van drugshandelaar Gubbels, rond de klok van elven op de avond van 14 juli 2010. Alledrie gaven ze aan bang te zijn dat hun familie wat zal worden aangedaan. De Nederlandse verdachte zei nog elke dag in het huis van bewaring bedreigingen te ontvangen.

Op de zitting vertoonden de officieren van justitie beelden van observatiecamera’s die de fatale schietpartij hebben geregistreerd.

Op de beelden is te zien dat zeven mannen uit een busje stappen. De meesten hebben duidelijk een vuurwapen in de hand. Eén van de zeven stapt naar de voordeur, bonst en schopt ertegen en lijkt aan te bellen. Dan opent van achter zijn linkerschouder één van de anderen het vuur, met een langwerpig wapen dat lijkt op een shotgun.

Dan beginnen ook anderen te vuren en verwijderen zich, al schietend op het houten pand waarachter de 12-jarige Danny Gubbels dodelijk wordt verwond. Terwijl het busje wegdraait rent een hondje door het licht van de koplampen.

Na het eerste schot rennen alle figuren binnen zes seconden terug naar de auto. Het is goed te zien dat één van hen al terugrennend zeker drie keer vuurt. Al met al zijn de auto en de mannen nog geen twee minuten ter plaatse geweest.

Er is dna van de drie verdachten gevonden op onder meer kleding in het busje dat later is gevonden. Maar als zij erbij waren dan waren er nog vier medeplegers die nog niet zijn aangehouden.

Een jaar voor de schietpartij liep er al een groot drugsonderzoek door de Nationale Recherche (NR) naar drugshandel door vader Gubbels en twee van zijn volwassen zonen. Daarom had de politie ook stiekem camera’s op het woonwagenkamp weten te monteren.

Ter zitting zeiden twee teamleiders van de Brabantse recherche dat zij behalve de camerabeelden geen informatie van de Nationale Recherche over Gubbels ontvingen. De NR had hen gezegd dat noch afgeluisterde telefoongesprekken noch gesprekken die heimelijk waren opgenomen in de Mercedes van vader Gubbels relevante informatie over de aanslag hadden opgeleverd.

Daar geloven de advocaten van de drie verdachten niks van. In het drugsdossier is sprake van een diefstal door een zoon van Gubbels van 400 kilo cocaïne. De aanslag zou hiermee mogelijk in verband te brengen zijn. Zou de eigenaar van die drugs niet de opdrachtgever kunnen zijn, om zo Gubbels te willen aanzetten tot betalen? Het lijkt erop dat de politie dit scenario echter niet heeft uit willen zoeken.

Deze week en volgende week zijn er nog vijf zittingen gepland. Aan het einde zal het Openbaar Ministerie de eisen bekend maken. De verdediging zal pas pleiten in december.

Lees ook:

Gubbels-zaak: ‘Er zijn meer verdachten’

Gubbels: Het dna in de VW-bus

Verdachte Gubbels-aanslag vrij

NR rondt Bredase megazaak af

Verband Gubbels-moord en mega-zaak?