Abdullah Baybasin krijgt schadevergoeding

Abdullah Baybasin die vorige maand is vrijgesproken van heroïnehandel en afpersing door een rechtbank in Londen heeft een schadevergoeding van 20.000 pond ontvangen van de Britse staat. De schadevergoeding wordt uitgekeerd vanwege zijn slechte behandeling in de gevangenis. Het ministerie van Justitie heeft bij de Britse Hoge Raad toegegeven dat Baybasin slecht behandeld is in de gevangenis. Baybasin, die in een rolstoel zit, zegt dat hij door zijn invaliditeit te weinig gelegenheid kreeg om zich te wassen en soms geen hulp om naar de WC te gaan.

 

De kwestie Baybasin ligt bij de Britse overheid zeer gevoelig omdat autoriteiten de familie Baybasin ervan beschuldigden 90 procent van de heroïnemarkt in Groot-Brittannië in handen te hebben. Maar nadat hij in 2006 voor heroïnehandel en afpersing 22 jaar gevangenisstraf kreeg bleek na terugverwijzing door de Britse Hoge Raad geen bewijs. Zijn broer Hüseyin Baybasin zit op dit moment in Nederland in levenslange gevangenisstraf uit wegens uitlokking van twee liquidaties. Baybasin zegt onschuldig te zijn en zegt eveneens zijn onschuld te gaan bewijzen.

Abdullah Baybasin raakte in een rolstoel nadat hij in de jaren tachtig een verdwaalde kogel in zijn rug kreeg in een restaurant in de Amsterdamse Van Woustraat. ‘Die schietpartij was een eerwraakkwestie waar hij niets mee van doen had,’ zegt Hüseyin Baybasin tegen Crimesite

Hüseyin Baybasin heeft een herzieningsverzoek in zijn zaak klaarliggen om naar de Hoge Raad te sturen. Volgens zijn advocaat is het wachten nog op een rapport van de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken (CEAS) die onder leiding van de Nijmeegse hoogleraar Ybo Buruma de zaak heeft onderzocht. Baybasin heeft altijd volgehouden dat de circa 6000 telefoongesprekken in zijn zaak zijn gemanipuleerd om uitlokking van liquidaties te bewijzen.

De telefoongesprekken vormen het enige bewijsmateriaal in de moordzaak.

Lees ook:

‘Heroïnekoning’ Abdullah Baybasin vrij

Baybasin: ‘Britse minister voor de rechter’