Aboutaleb stelt gemeentelijke wietkweek voor

Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, heeft in een brief naar de gemeenteraad voorgesteld om gemeentelijke wietkweek te starten. Dat zou moeten bijdragen in de strijd tegen criminaliteit en de overlast rond coffeeshops. Volgens de burgemeester moet er een stichting worden opgericht die de wietkwekerij gaat exploiteren. De gemeente zou daarop toezicht moeten houden.

Aboutaleb wil het voorstel op 25 april in de raad bespreken. Als er voldoende steun is in de gemeenteraad, zal hij minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie vragen om een experiment met gereguleerde wietteelt toe te staan.

In het voorsteel staat dat de gemeenteraad bepaald hoeveel coffeeshops wiet van de stichting mogen verkopen. Er zal dan precies genoeg wiet worden gekweekt voor deze coffeeshops, die geen andere wiet dan die door de gemeente is goedgekeurd mogen verkopen.

De gemeente zal op de kwaliteit van de wiet toezien. In een lab zal het THC-gehalte, de werkzame stof in wiet, worden gecontroleerd.

Aboutaleb denkt dat de criminaliteit verminderd kan worden omdat de wiet dan niet meer bij de coffeeshops via de achterdeur naar binnen moet. Daardoor kunnen coffeeshops ook hun boekhouding inzichtelijker voor de Belastingdienst maken. Ook zou een maximum THC-gehalte beter zijn voor de gezondheid van blowers.

Er zijn meerdere gemeentes die plannen hebben voor gemeentelijke wietteelt. Onder meer Eindhoven, Utrecht, Leeuwarden en Tilburg spraken eerder over gereguleerde teelt. In december zei Opstelten dat het strafbaar is, maar onlangs zei hij tegen de Tweede Kamer dat hij de mogelijkheden gaat onderzoeken.

Lees ook:

‘Zeeland moet Wietland worden’

Rotterdam wil gemeentelijke wietkwekerijen

Overheid Uruguay wil zelf wiet verkopen

Rotterdam wil gemeentelijke wietkwekerijen