Acapulco: politie ontheven, mariniers nemen over (VIDEO)

In het Mexicaanse toeristenresort Acapulco is de gehele lokale politie van zijn taak ontheven. Drie topfiguren uit de politie zijn aangehouden omdat ze worden verdacht van samenzwering met drugscriminelen. De Mexicaanse marine en het leger neemt de politietaken over.

Ontwapend

Deze zeer vergaande maatregel wordt gecoördineerd door het ministerie van Openbare Veiligheid in Mexico. Ook het Openbaar Ministerie, eenheden van de landmacht en de federale politie zijn bij de maatregel betrokken. De politiecommandant Max Lorenzo Sedano, en twee andere leidingevenden bij de politie, en ook de directeur van het openbaar vervoer in de stad, zijn aangehouden.

Er waren 350 mariniers ingezet. Zij hebben dinsdag rond het middaguur posities ingenomen in de straten van Acapulco. Gemeentelijke instellingen en gebouwen van de politie werden omsingeld, afgezet en ingenomen. Ruim 700 politiemensen werden ontwapend en ook hun communicatieapparatuur en voertuigen werden in beslag genomen.

https://youtu.be/Uj1KBOp0CUM

Er zal een integriteitsonderzoek plaatsvinden naar alle politiemedewerkers. De ingreep raakt aan meerdere grote onderzoeken van het Mexicaanse Openbaar Ministerie.

Bijzonder

De maatregel is ook in Mexico zeer bijzonder. Acapulco is een grote stad, in formaat vergelijkbaar met Amsterdam (bijna 690.000 inwoners). De openbare orde komt nu de komende tijd volledig onder militair gezag.

Mexicaanse mariniers gelden als een door de regering zeer goed gecontroleerd en niet corrupte onderdeel van de Mexicaanse krijgsmacht. Ze zijn na 2006 veel ingezet in dunbevolkte gebieden in het noorden van Mexico en voerden daar een soort low intensity war tegen de drugskartels, met name tegen de Zetas. Mensenrechtenschendingen van mariniers zijn wel gerapporteerd maar veel minder dan van andere krijgsmachtdelen.

Rich and famous

Acapulco ligt in de zuidwestelijke staat Guerrero. De afgelopen decennia is de kustplaats afgegleden. Ooit was het de badplaats en uitgaansstad voor de rich and famous uit de Verenigde Staten. Gaandeweg werd het een steeds goedkoper resort.

Sinds 2006 was Acapulco het toneel van rivaliteit tussen verschillend drugskartels. De laatste jaren zijn het vooral lokale criminelen die elkaar bestrijden. Het al talrijke aantal moorden bleef enige jaren stabiel maar was de laatste jaren weer scherp stijgende. Acapulco is nu een van de meest gewelddadige steden ter wereld.

Berichten over Acapulco:

28 doden in Mexicaanse gevangenis (VIDEO)

Zes lijken in Mexicaanse greppel

Vijf vrouwen vermoord in Acapulco

Acapulco: Liquidatie in restaurant, 10 doden