Acapulco: taxichauffeurs onder vuur

Het afgelopen weekend zijn in toeristenstad Acapulco systematische aanvallen op taxichauffeurs geweest. Vanaf vrijdag werden her en der in de stad dode chauffeurs in, of vlakbij, hun taxi aangetroffen. Op zaterdag en zondag werden nog meer chauffeurs gevonden. Zondagavond had de politie 12 taxi-doden geteld. Alle slachtoffers waren met pistool- of geweerschoten om het leven gebracht. Eén chauffeur was daarna onthoofd.

Volgens getuigen zijn sommige taxi’s aangevallen door meerdere personen tegelijk. In één geval werden ook drie passagiers gedood.

De afgelopen dagen zijn in Acapulco ook tientallen auto’s in brand gestoken.

De politie heeft een aantal zwaar bewapende verdachten aangehouden.

Over het motief van de moorddadige acties is niets bekend. Acapulco is het laatste jaar het toneel van strijd tussen een aantal drugskartels die elkaar de controle over de haven en de toegangswegen betwisten. Daarbij worden soms ook de neutrale bevolking of bijvoorbeeld winkeliers in een bepaald gebied geïntimideerd.

Taxichauffeurs in Acapulco zijn geregeld slachtoffer van afpersing door criminele groepen. Daarnaast worden veel chauffeurs betaald door drugskartels om als informant of boodschapper dienst te doen.

In Acapulco begint vandaag het grote internationale tennistournooi van Mexico dat deel uitmaakt van het ATP-circuit voor de top van de tennisprofs.