‘Ach mevrouw ik help u wel even’…

Twee jaar lang bestal Patricia de R. (31) ouderen in verzorgingshuizen. Ze deed zich voor als verzorgster en beroofde oudere vrouwen van honderden sieraden. De Volkskrant maakte een reconstructie.

Armband

Op 16 juli 2014, ging De R. verzorgingstehuis ’t Huis aan de Vecht in Utrecht binnen. Ze betrad zomaar een kamer van een vrouwelijke bewoonster. ‘Mevrouw, uw armband zit los’, zei ze tegen de hoogbejaarde dame die net op het toilet zat. ‘Ik zal hem wat strakker stellen.’ Ze klikte de armband open en deed hem af.

Kapper

De R. roofde in vele verzorgingstehuizen. Haar man is kapper en zorgde steeds voor een ander uiterlijk bij Patricia zodat ze niet herkend werd. Twee jaar lang stapte ze twee keer per week ze in de auto om op pad te gaan. Tot ze tegen de lamp liep. Ze is nu op vrije voeten in afwachting van het vonnis van de rechtbank die haar zaak binnenkort behandelt.

Grenzen

De Volkskrant maakte een analyse waarom deze vrouw zo gemakkelijk jarenlang deze rooftocht kon houden. Ten eerste viel ze, omdat ze in uiteenlopende gebieden werkte, niet op bij de recherche. Ze overschreed de grenzen van de politie-eenheden. Zo duurde het een tijd voor de politie haar in de gaten had.

Toezicht ontbreekt

Verzorgingshuizen zijn open instellingen zodat iedereen er binnen kan wandelen. Niet alle tehuizen hebben een goede beveiliging. Samenwerking tussen tehuizen en de politie is er niet altijd. Er is wel een zwarte lijst voor zorgpersoneel dat steelt. Door bezuinigingen is er steeds minder deskundig personeel om op te letten. Toezicht vanuit de receptie verdwijnt gedeeltelijk of helemaal. ‘Het wordt dieven wel heel makkelijk gemaakt’, zegt het Nationaal Ouderenfonds hierover.

Lees meer in De Volkskrant.