Acht aanhoudingen in taxi-onderzoek Schiphol (UPDATE)

In het onderzoek door politie Amsterdam en Koninklijke Marechaussee naar taxichauffeurs op Schiphol die klanten zouden hebben opgelicht, afgeperst en/of beroofd, zijn dinsdag zeven verdachten aangehouden en woensdag nog één.

Vuurwapen

Hoofdverdachte in het onderzoek is een 31-jarige man uit Amsterdam. De rechter-commissaris heeft hem en drie anderen voor 14 dagen vastgezet. De verdachten zijn in beperkingen gesteld.

Tijdens het onderzoek zijn een vuurwapen en twee stroomstootwapens gevonden in de woning van één van de verdachten (een 28-jarige man uit Amsterdam) en in de taxi van een andere verdachte een vuurwapen (een 22-jarige man uit Amsterdam).

Straf

Vier taxichauffeurs (23 jaar, 26 jaar, 31 jaar uit Amsterdam en 31 jaar uit Zwanenburg) die waren aangehouden op verdenking van medeplegen, zijn na verhoor heengezonden maar blijven verdachte in deze zaak. De hoofdverdachte zat in verband met een eerder opgelegde straf al vast en hij werd voor deze zaak daarom in zijn cel aangehouden.

Buitenlandse toeristen

In november 2016 startte na meerdere aangiften het onderzoek naar de taxichauffeurs door het Openbaar Ministerie in Haarlem. Slachtoffers waren vooral buitenlandse toeristen die net waren aangekomen op Schiphol. Ze werden door de taxichauffeurs benaderd voor een rit naar Amsterdam en omliggende plaatsen. Voor die rit werden dan buitensporig hoge bedragen geëist. Als de passagiers weigerden te betalen werden zij onder druk gezet, afgeperst vindt het OM.

Uit Zweden: 595 euro

Een man uit Zweden moest 595 euro betalen voor een taxirit van Schiphol naar het centrum van Amsterdam. Hij had 300 contant bij zich, dat uit zijn portemonnee werd gepakt. De man werd wijs gemaakt dat hij maar 200 contant had gegeven en vervolgens werd hij gedwongen om het restant te pinnen. Ook zijn camera werd afgepakt.

Uit Japan: 300 euro

Een toerist uit Japen moest voor een taxirit van Schiphol naar zijn hotel aan de Amsteldijk in Amsterdam-Zuid 300 euro betalen. Toen hij dat weigerde bleven de vier deuren van de taxi net zo lang op slot tot hij had betaald.