Acht agenten doodgeschoten in Guatemala

In de stad Salcajá in Guatemala zijn acht agenten doodgeschoten bij de ontvoering van de politiechef. De regering zegt dat een criminele organisatie die in drugs handelt achter de ontvoering zit. De acht agenten werden eerst neergeschoten en daarna met een schot in het hoofd geëxecuteerd.

De president van Guatemala, Otto Pérez, overweegt om de noodtoestand af te kondigen zodat er verregaande veiligheidsmaatregelen genomen kunnen worden.

Op het moment van de aanval op de politiepost waren de deuren open. De politieagenten die bij de ingang stonden werden verrast en werden direct neergeschoten.  Na de aanval waren de politieofficier en de enige radiozender op de post verdwenen. De radiozender is op ruim 200 kilometer van de post teruggevonden.

Bij de ontvoering zouden twaalf tot dertien personen betrokken zijn. Zij reden in drie voertuigen. Het motief van de ontvoering is nog onduidelijk. De autoriteiten onderzoeken diverse motieven die aan drugshandel gelinkt kunnen worden. Volgens het kabinet werd geen van de agenten verdacht van corruptie.

Verschillende organisaties in de regio hebben nauwe banden met Mexicaanse drugskartels als Sinaloa en Los Zetas. President Otto Pérez van Guatemala is voor het legaliseren van bepaalde drugs, om zo de criminaliteit terug te dringen.