Acht jaar voor brandstichting Bandidos-café

En 32-jarige man is dinsdag door de rechtbank Maastricht veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor de brandstichting in een café van de Bandidos in Kerkrade, op 25 maart 2015. In de woning boven het café lagen op dat moment de eigenaar, zijn vrouw en hun twee jonge kinderen te slapen.

In de val

De rechtbank vindt het bewezen dat de man midden in de nacht, na sluitingstijd, een ruitje van het café heeft ingeslagen, motorbenzine in de hal gegoten en vervolgens heeft aangestoken. Daarna is hij achterop een klaarstaande scooter gesprongen en weggereden. De brand heeft snel om zich heen gegrepen. Ook de trap stond direct in brand, waardoor de enige vluchtweg voor de uitbater van het café en zijn gezin was afgesloten. De bewoners zaten in de val en zijn naar het dakterras gevlucht waar de brandweer hen kon redden.

Volledig toerekeningsvatbaar

De rechtbank heeft nauwelijks rekening kunnen houden met de persoonlijke omstandigheden van verdachte. Hij heeft nooit iets willen verklaren. Hij heeft ook niet meegewerkt aan onderzoeken van een psycholoog en psychiater. De rechtbank kan dan ook niet anders dan verdachte volledig toerekeningsvatbaar en dus volledig verantwoordelijk houden voor het feit.

Territoriumstrijd

Als er mensen bij brandstichting overlijden kan de gevangenisstraf meer dan 15 jaar zijn. De officier van justitie eiste in dit geval 10 jaar cel. Justitie neemt aan dat het motief van de brandstichting is gelegen in de territoriumstrijd tussen de motorclubs Hells Angels en de Bandidos. Het café was een ontmoetingsplaats zijn van de Bandidos. De advocaat van de eigenaar heeft gezegd dat de verdachte een prospect van de Hells Angels is.

De rechtbank zegt niet met zekerheid te kunnen vaststellen dat dit inderdaad het motief geweest is en heeft dit dus niet in het nadeel van verdachte laten meewegen, waardoor de straf lager uitvalt.

De verdachte moet aan de slachtoffers een bedrag van ruim 300.000 euro vergoeden aan materiële en immateriële schade.

Het vonnis.

Zie ook:

‘Bandidos-café’ Echt gesloten

Poging brandstichting Bandidos-café

Schuur Bandidos-lid in brand