Acht jaar cel door haperend vuurwapen

Het mysterie in de zaak is niet opgelost maar een 45-jarige man uit Megen is dinsdag wel door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot acht jaar cel voor de mislukte moordaanslag op een boer in Boekel. De straf had veel hoger kunnen zijn als het automatische wapen op het beslissende moment niet had geweigerd.

Motief?

In de middag van 15 augustus vorig jaar was een man op een scooter komen aanrijden en had de boer om hulp voor zijn scooter gevraagd. Uit zijn scooter haalde hij een pistoolmitrailleur die in een doek gewikkeld zat. Hij probeerde vergeefs op de varkensboer te schieten. Een aantal keer laadde de schutter zijn wapen door maar toen dat bleef haperen stoof hij onverrichterzake weg op zijn rode scooter. Het beoogde slachtoffer was inmiddels een maisveld ingerend en ontkwam ongeschonden.

Hij leeft nog altijd onder een beveiligingsregime. Het motief is nooit duidelijk geworden. De verdachte bleef ontkennen dat hij ter plaatse is geweest.

Op zijn werk

Er werd een compositietekening (zie foto) verspreid en hij is enkele maanden later aangehouden. Zijn advocaat heeft naar voren gebracht dat de aangever sterk wisselend heeft verklaard over wat hij precies heeft beleefd die middag en hoe de de bedreiger zich gedroeg. De verdachte zelf zegt dat hij ten tijde van het incident op zijn werk was, een autosloperij. Dat gelooft de rechtbank niet. Op de door de bedreiger achtergelaten doek waaruit hij het wapen haalde is zijn dna aangetroffen. Zijn telefoon was een deel van de middag uitgezet.

De boer heeft in een verklaring gezegd dat zijn bedreiger felblauwe ogen had. De rechtbank zegt in het vonnis ter terechtzitting te hebben waargenomen dat dit het bij de verdachte ook het geval is. Volgens de rechtbank ging de verdachte planmatig te werk een was hij specifiek op zoek naar de man, hoewel de verdachte en het slachtoffer elkaar niet kenden. Het is volgens de rechtbank toeval dat het beoogde slachtoffer nog leeft.

Waarom de poging plaatsvond blijft de vraag.

Het vonnis.

Zie ook:

Onderzoek bedreigen varkensboer bijna afgerond (VIDEO)

Weer verdachte vast om liquidatiepoging Boekel

Boer ontsnapte aan aanslag met mitrailleur