Acht jaar cel voor doodslag met barkruk in café Nuenen

De rechtbank in Den Bosch heeft Bart R. (26) veroordeeld tot acht jaar cel omdat hij op 7 december 2018 in café Van Gogh in Nuenen Oscar Pudelko (60) met een barkruk doodsloeg. De rechter spreekt van een brute onomkeerbare daad waarmee R. de familie van Pudelko enorm leed heeft toegebracht. ‘Wie een dergelijk onherstelbaar misdrijf begaat, moet rekening houden met een lange gevangenisstraf’, aldus de rechtbank.

Oprecht spijt

Het OM had negen jaar cel geëist. Het beroep op noodweer of zelfverdediging van Bart R. is door de rechter verworpen. Hij wordt veroordeeld voor doodslag, maar de rechter komt tot een iets lagere straf omdat R. geen strafblad heeft, zelf 112 belde en met anderen hulp bood aan Pudelko. Ook telt mee dat R. bekendstaat als een aardige, behulpzame man, dat hij oprecht spijt heeft getoond en meegewerkt heeft aan het onderzoek.

Dronken

Pudelko kreeg op de bewuste avond rond 23.00 in Bar Van Gogh aan het Park in Nuenen ruzie met twee mannen, waaronder Bart R. Iets later sloeg R. het slachtoffer met de zitting van een zware eikenhouten barkruk op het hoofd, waarna deze overleed. R. zei steeds dat hij zich niks van de avond kan herinneren omdat hij had gedronken, maar dat hij dronken was, is volgens de rechter zijn eigen schuld. Getuigen zagen dat het R. was die Pudelko aanviel, niet andersom.

R. moet tevens ruim 5.000 euro schadevergoeding betalen aan de nabestaanden van Pudelko vanwege uitvaart- en reiskosten.