Acht jaar extra cel voor moord en overvallen

De 28-jarige Manuel van V. uit Tilburg is veroordeeld tot acht jaar extra cel vanwege een reeks overvallen die hij pleegde. De straf komt bovenop zijn levenslang dat hij eerder van de rechtbank in Antwerpen had gekregen.

Dat was voor de moord op makelaar Gunther Haagen uit Bavel (B.) Van V. pleegde de overvallen en de moord samen met zijn toenmalige vriendin, Tessa van D. Van D. werd vandaag voor de overvallen door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot drie maanden. Ook zij is al eerder veroordeeld voor de moord op Gunther Haagen; ze heeft van de rechtbank in Antwerpen 28 jaar cel gekregen.

Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden tien jaar geëist tegen Manuel van V.. Tessa van D. had een jaar horen eisen.

Laf en gewetenloos

De woningovervallen die het stel pleegden in Brabant, vonden plaats in september en oktober 2011. Vooral oudere mensen waren doelwit. Bij een overvallen echtpaar in Baarle-Nassau werd de vrouw aangerand en bedreigd met verkrachting, terwijl de man in een andere kamer met een loden pijp werd geslagen. Ook in Chaam sloeg het stel toe: een oudere vrouw werd van haar juwelen bestolen nadat de twee zich voordeden als medewerkers van een incassobureau. De 27-jarige Tessa van D. had eerder bij de vrouw als schoonmaakster gewerkt. De rechtbank betitelde de overvallen als ‘laffe en gewetenloze daden’.

Levenslang

Hoewel Manuel van V. in België dus is veroordeeld tot levenslang, hoeft dat niet te betekenen dat hij ook zijn hele leven in de cel zal moeten zitten. Anders dan in Nederland hoeft bij onze zuiderburen een levenslange celstraf niet uitgezeten te worden.

Eerdere berichten over de moord op de makelaar:

54 messteken

Bekentenis moord makelaar