Acht jaar cel voor Nederlandse ‘spion’

Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag in hoger beroep de Nederlandse spion Raymond P. (62) een celstraf van acht jaar opgelegd. De voormalig medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zich schuldig gemaakt aan voorbereidingshandelingen voor spionage. Hij heeft vertrouwelijke informatie aan een Russisch echtpaar doorgespeeld dat vanuit Duitsland opereerde.

Hij was werkzaam bij visumzaken op het ministerie en werd in deze zaak door justitie ‘de grootste spion uit de recente geschiedenis’ genoemd. In eerste aanleg heeft hij 12 jaar cel gekregen maar het hof heeft hem nu een lagere straf gegeven. Dit omdat  P. geen ‘staatsgeheime’ documenten maar ‘slechts’ vertrouwelijk gerubriceerde informatie van Buitenlandse Zaken had doorgespeeld.

Maximale straf

De maximale straf voor dit vergrijp was 8 jaar. Deze straf heeft P. dan ook gekregen omdat hij de vertrouwelijkheid als ambtenaar ‘grof heeft geschonden’. Zijn praktijken waren volgens het hof laakbaar. ‘Het hof rekent hem zwaar aan dat hij puur uit eigen financieel belang heeft gehandeld.’

Russisch stel

Nadat het Russisch echtpaar in Duitsland werd opgepakt en er digitale sporen werden gevonden, kwam P. in beeld. De Duitse autoriteiten hebben daarna hun Nederlandse collega’s geïnformeerd. Deze begonnen een onderzoek naar P. en arresteerden hem op Schiphol toen hij een dienstreis wilde maken. Bij de doorzoeking van zijn huis kwamen honderden vertrouwelijke documenten van het ministerie van Buitenlandse Zaken op tafel.

P. zou schulden hebben en via deze weg geprobeerd hebben deze weg te werken. De verwachting is dat hij in totaal ruim €72.200,- met zijn spionagepraktijken heeft verdiend.