Acht jaar cel voor ripdeal en poging doodslag

De Arnhemse rechtbank heeft twee mannen veroordeeld voor een gewelddadige roof van cocaïne en een poging tot doodslag. Een   een 28-jarige man en een 29-jarige Rotterdammer krijgen 8 en 7 jaar cel opgelegd. De twee reisden op 25 februari 2019 samen naar Arnhem. Daar gingen met twee vuurwapens bij iemand op bezoek om cocaïne te kopen.

Worsteling

Er waren twee personen in de woning aanwezig van wie er één op zeker moment wist te vluchten nadat de bezoekers hun vuurwapens tevoorschijn haalden.

De twee maakten hun vuurwapens schietklaar door de wapens door te laden. De 29-jarige man greep één van de Arnhemmers bij de keel en riep doodsbedreigingen. Toen het slachtoffer zich afweerde ging het vuurwapen van de Rotterdammer af. Doordat het slachtoffer zich bleef afweren viel de patroonhouder uit het wapen. Er ontstond een worsteling tussen het slachtoffer en de Rotterdammer.

De andere bezoeker vuurde vervolgens meerdere kogels af waarbij het slachtoffer meerdere keren in zijn bovenbeen is geraakt. De 28-jarige man verliet de woning. Nadat de 29-jarige man uit de worsteling met het slachtoffer loskwam, verliet ook hij de woning met een kilo cocaïne.

Medeplegen poging doodslag

Volgens de rechtbank is sprake is geweest van een van tevoren door het duo gemaakt plan. Ze zouden beiden hun wapen trekken en zo nodig zouden gebruiken om op personen te schieten. De rechtbank oordeelt dat niet anders geconcludeerd kan worden dan dat de 28-jarige man daarop ook opzet had. Volgens de rechtbank is er sprake van een nauwe en bewuste samenwerking, waardoor wettig en overtuigend bewezen kan worden dat het duo zich allebei schuldig heeft gemaakt aan het medeplegen van een poging tot doodslag.

Diefstal met geweld

De rechtbank vindt ook dat de twee met geweld een kilo cocaïne van het slachtoffer hebben gestolen.

Het incident vond plaats op klaarlichte dag in een woonwijk.

De straffen die de rechtbank oplegt zijn gelijk aan de eis van de officier van justitie. Beide mannen maakten zich in het verleden schuldig aan andere strafbare feiten. Omdat de 28-jarige verdachte nog in zijn proeftijd loopt moet hij een eerder opgelegde voorwaardelijke celstraf van 8 maanden alsnog uitzitten.

Ook moeten de mannen een schadevergoeding van 5.000 euro aan het slachtoffer betalen.