Acht jaar en tbs voor Nieuwjaars-verkrachting

Twee mannen (35 en 32) uit Eindhoven die in de nieuwjaarsnacht van 2012 het 19-jarig meisje Kelly uit Turnhout (B) ontvoerden vastbonden in een woning en verkrachten zijn in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van acht jaar cel. Ze spoten onder meer een bijtende vloeistof in haar vagina.

Vastgebonden

Ronald van K. (35) is door het gerechtshof in Den Bosch ook veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. De rechtbank legde eerder één van de twee negen jaar cel op. In de nieuwjaarsnacht van 2012 werd het meisje op straat in het Belgische Turnhout door de beide mannen ontvoerd en meegenomen naar een woning in Eindhoven. In de auto zijn de handen van de vrouw vastgebonden, zijn haar ogen en mond met tape afgeplakt, en is zij door een van de mannen verkracht. Eenmaal in Eindhoven is de vrouw door de beide mannen langdurig verkracht en mishandeld. Daarna moest zij douchen en is haar vaginaal een bijtende vloeistof ingespoten om sporen te wissen. Zij is vervolgens half ontkleed en gehavend achtergelaten op een zandpad in Waalre.
Bijzonder vernederend en kwetsend

Grofheid

Het hof vindt om verschillende redenen dat een zwaardere straf moet worden opgelegd dan de landelijke richtlijn: een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 2 jaar. Dat is onder andere vanwege de mate, de aard en grofheid van het (seksuele) geweld tegen het jonge en ogenschijnlijk volstrekt willekeurig gekozen slachtoffer. Ook is de vrouw voorafgaand aan de verkrachtingen ontvoerd en erna gedumpt en aan haar lot overgelaten.

Volgens het hof heeft het bijzonder vernederende en kwetsende karakter van de verkrachtingen de persoonlijke integriteit van het slachtoffer in ernstige mate aangetast. In haar slachtoffer-verklaring bij het hof heeft de vrouw aangegeven dat het gebeurde vooral geestelijk veel leed heeft veroorzaakt en dat zij daar nog altijd last van heeft. Daarom vindt het hof een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 8 jaar voor beide mannen passend.

Geen tbs

Uit psychologisch onderzoek blijkt dat Ronald van K. een persoonlijkheidsstoornis heeft en daardoor een gevaar kan zijn voor anderen. Clint V. heeft niet meegewerkt aan het psychologisch onderzoek. Het hof legt aan hem geen tbs-maatregel op. Tegen hem had het Openbaar Ministerie 12 jaar geëist. De mannen moeten het slachtoffer een schadevergoeding van ruim 20.000 euro betalen, waarvan 15.000 euro voor de geleden immateriële schade.

Zie ook:

9 jaar en TBS geëist tegen verkrachters (VIDEO)

Cel en tbs voor gewelddadige verkrachting

Eis: 9 jaar en tbs voor ontvoering