Acht jaar voor 2352 kilo cocaïne

De rechtbank Lelystad heeft vrijdagmiddag de hoofdverdachte in een grote cocaïne-zaak veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar. De uitspraak komt overeen met de eis van de officier van justitie bij het Landelijk Parket. De hoofdverdachte J. K. (42), een man uit Luttelgeest, huurde vorig jaar een loods in Emmeloord, die de bestemming bleek te zijn van een partij van 2352 kilo cocaïne.

(foto archief)

Dat transport was via de haven van Antwerpen naar Nederland gekomen in een container met cacaobonen. Vijf andere verdachten zijn door de rechtbank vrijgesproken van betrokkenheid bij de zending cocaïne. In de ogen van de rechtbank was er onvoldoende bewijs dat zij wisten dat er cocaïne in de container zat.

Een van hen werd wel veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden vanwege het bezit van een vuurwapen.

K. heeft voor de rechtbank zijn betrokkenheid bekend. Hij zei dat hij uit angst had gehandeld omdat een groep Colombiaanse criminelen hem zou hebben gedwongen. Daar is verder geen bewijs voor gevonden. De officier van justitie denkt dat de man het transport samen met zijn vriendin heeft georganiseerd. De vrouw zou een hoofdrol hebben gespeeld. Zij is voortvluchtig en verblijft vermoedelijk in Suriname.