Acht jaar voor moord op de buurman

De rechtbank in Den Bosch heeft vrijdag een 48-jarige man uit Schijndel veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor moord op zijn buurman, vorig jaar juli. De man besloot zijn buurman om het leven te brengen in de waan dat diens dood gevaar voor de rest van de wereld zou kunnen afwenden. Hij krijgt geen tbs.

Bloembak

De verdachte belde ’s nachts aan bij zijn buurman, die de voordeur opende en daarna terug zijn woning in wilde lopen. Toen hij omdraaide, sloeg de verdachte hem met een bloembak op zijn achterhoofd. In de woonkamer sloeg hij het slachtoffer met een blik bier. De verdachte heeft verklaard dat hij denkt dat hij daarna net zo lang is doorgegaan met slaan totdat zijn buurman dood was. Het lichaam van het slachtoffer werd de volgende middag gevonden.

Waanidee

De rechtbank concludeert dat de man zijn plan met voorbedachten rade uitvoerde. Hij trof in zijn eigen woning voorbereidingen door een mes te pakken en een shirt om sporen te wissen. Daarna ging hij naar de woning van zijn buurman en nam ondertussen van de galerij het bloembakje mee. De man verklaarde dat hij zijn buurman met één klap wilde doden. Toen dit niet lukte, heeft hij zich steeds beraden en vastgehouden aan zijn eerder genomen besluit om zijn buurman te doden. De verdachte paste zijn plan telkens aan op de gebeurtenissen.

Onherstelbaar leed

De man veroorzaakte hiermee onherstelbaar leed en verdriet bij de nabestaanden, vindt de rechtbank. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat de man door een ernstig psychiatrisch ziektebeeld sterk verminderd toerekeningsvatbaar was. De officier van justitie eiste naast een celstraf van zes jaar ook tbs met dwangverpleging. Voorwaarde voor het opleggen van tbs is het bestaan van recidivekans. Deskundigen hebben echter niet vast kunnen stellen hoe groot de kans op herhaling is. Daarom legt de rechtbank geen tbs op, maar een langere celstraf dan de officier van justitie heeft geëist.

Vonnis.