Acht jaar voor moordpoging tijdens seks

Margit H. (30) uit Andijk krijgt acht jaar cel voor de poging om haar man om te brengen tijdens een seksspel, op 3 oktober 2014. Dit heeft de rechtbank in Alkmaar maandag bepaald. Ze bond hem vast en begon te slaan en te steken.

Buigveer

Het scenario van het misdrijf is beschreven in de thriller ‘You belong to me’ van schrijfster Karen Rose. Volgens de rechtbank heeft de vrouw haar echtgenoot die bewuste dag in hun woning geblinddoekt en geboeid. Dat paste in een seksspel dat zij wel vaker speelden. Volgens de rechtbank is er voldoende bewijs dat zij haar echtgenoot daarna – terwijl hij weerloos was – eerst met een buigveer op het hoofd heeft geslagen en vervolgens meermalen met een mes in de borst gestoken.

Moord en doodslag

De rechtbank heeft het slaan met de buigveer juridisch als poging tot doodslag beoordeeld en het daarna door de vrouw steken van haar echtgenoot met het mes, als poging tot moord. De rechtbank maakt dat onderscheid omdat bij het slaan met de buigveer nog sprake kan zijn geweest van een heftige gemoedsopwelling. Daarna is de vrouw echter, terwijl haar echtgenoot inmiddels bewusteloos was, een mes gaan halen en heeft zij hem meermalen gestoken in de borst. Tussen die gebeurtenissen was er voldoende tijd om te rade te gaan bij zichzelf en bijvoorbeeld te stoppen met wat zij deed, aldus de rechtbank.

Geheugenverlies

Bij de beoordeling van de zaak speelt een rol dat de vrouw zegt zich nagenoeg niets meer te kunnen herinneren van de gebeurtenissen. Deskundigenonderzoek en observatie in het Pieter Baan Centrum hebben geen uitsluitsel kunnen geven over de vraag of de vrouw daadwerkelijk aan geheugenverlies lijdt of dat fingeert. Evenmin is gebleken van ernstige psychische problematiek bij de vrouw: zij is volledig toerekeningsvatbaar en dus verantwoordelijk voor wat er is gebeurd.

Lagere straf

De rechtbank legt een lagere straf op dan de 12 jaar die is gevorderd door de officier van justitie omdat de rechtbank uitkomt op een andere bewezenverklaring. De officier van justitie ging er vanuit dat het beide keren een poging tot moord betrof. De rechtbank heeft er rekening mee gehouden dat de vrouw heeft gehandeld uit gevoelens van angst, vernedering en wanhoop (mede) veroorzaakt door het gedrag van haar echtgenoot.

De vrouw moet van de rechtbank aan de man een bedrag van 360 euro aan materiele en 7.500 euro aan immateriële schadevergoeding betalen.

Het vonnis.

Zie ook:

Verdachte “seks-moord” naar Pieter Baan