Acht jaar voor poging moord na misbruik

De rechtbank in Den Bosch heeft vrijdag een 30-jarige vrouw uit die plaats veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar. De vrouw trok in de woonkamer plotseling het hoofd van haar ex-vriend naar achter en haalde een mes langs zijn keel.

Facebook

De vrouw had vorig jaar via Facebook opnieuw contact gekregen met haar ex nadat hij haar benaderd had. Ze maakte een afspraak voor een ontmoeting. Toen ze naar de woning van de man in Eindhoven ging had ze een mes bij zich gestoken. Op zeker moment ging hij op de bank zitten. Ze ging achter hem staan, trok zijn keel naar achteren en probeerde met het mes zijn keel door te snijden. Hij raakte slechts licht gewond.

Misbruik

De achtergrond van de zaak is zeer triest. De vrouw is als 16-jarig meisje twee jaar door haar toen 28-jarige partner misbruikt, mishandeld en daarna ook nog gestalkt. Ze is daarna langdurige in therapie geweest om hier bovenop te komen. Nadat haar ex contact zocht raakte ze weer volledig in paniek en besloot hem uit de weg te ruimen.

Juiste moment

De vrouw heeft bekend dat ze direct al bij het eerste contact via Facebook van plan was haar ex-vriend te doden. Ook heeft ze op internet opgezocht hoe je dit het best met een mes kunt doen en ontdekte twee manieren waarop dit mogelijk is. Verder vertelde ze hoe ze een broekzak aanpaste om het mes te kunnen verstoppen. Eenmaal bij de man thuis wilde ze niet met hem buiten zitten, omdat haar plan daar niet zou kunnen slagen. Binnen wachtte ze het juiste moment af.

Poging moord

De rechtbank vindt door deze omstandigheden dat er sprake was van poging moord. Ze oordeelt dat de vrouw zich op diverse momenten heeft kunnen beraden over haar besluit om haar ex-vriend te doden en na heeft kunnen denken over de gevolgen daarvan. Op grond daarvan komt de rechtbank tot het oordeel dat zij met voorbedachten rade handelde.

Direct bekend

De rechtbank weegt mee dat het voor het slachtoffer een zeer beangstigende gebeurtenis moet zijn geweest. In het voordeel van de vrouw weegt dat ze direct naar de politie is gegaan en aangegeven heeft waar het slachtoffer te vinden zou zijn. Ook heeft ze direct alles bekend. Verder is de rechtbank ervan overtuigd dat ze inmiddels spijt heeft van haar daad.

Geen tbs

De officier van justitie heeft naast een celstraf van zes jaar, ook tbs met dwangverpleging geëist. De vrouw heeft verteld dat ze een aantal stoornissen heeft, waaronder borderline, ernstige depressies, psychoses en ADHD. Maar ze weigerde mee te werken aan onderzoek door een psycholoog en psychiater. Daarom konden deze deskundigen niet vaststellen of er bij de vrouw sprake was van een geestelijke stoornis of gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens toen zij het delict pleegde. Ook kan de rechtbank niet concluderen dat er gevreesd moet worden voor herhaling. Om die reden kan de rechtbank geen tbs met dwangverpleging opleggen.

Het vonnis.