Acht jaar voor schieten op auto

Een 31-jarige Helmonder heeft woensdag van de rechtbank in Den Bosch acht jaar cel gekregen voor het schieten op een auto met vier mensen er in. De rechtbank acht hem schuldig aan poging tot doodslag. De verdachte verliet op 3 november 2014 de woning van zijn vriendin in Helmond omdat de politie aan de deur stond.

Zes keer

Hij nam zijn vuurwapen mee uit vrees dat de agent het wapen zou vinden, zo verklaarde hij. Hij liep een rondje door de wijk en was weer bijna terug bij de woning, toen zijn vriendin belde dat haar ex-vriend en drie anderen bij haar woning waren. Die ex-vriend had een dag eerder via WhatsApp met de man afgesproken om elkaar die dag in Helmond te ontmoeten. Toen de man de auto met daarin de vier personen zag, pakte hij zijn vuurwapen en schoot direct zes keer. Ten minste drie kogels raakten de auto, waarvan twee kogels bleven steken in het linker achterportier. De inzittenden konden de auto ontvluchten en raakten niet gewond.

Speeltuintje

De rechtbank houdt bij het bepalen van de straf rekening met het zeer gewelddadige karakter van het incident en ook het feit dat het schietincident op klaarlichte dag plaatsvond in een woonwijk, vlakbij een speeltuin, vindt de rechtbank van belang. Een van de kogels werd gevonden in de voordeur van een woning. De baan van die kogel liep over de speeltoestellen in de speeltuin. De man heeft volgens de rechtbank geen inzicht in of spijt van zijn handelen getoond. Ook weegt mee dat hij eerder is veroordeeld voor een poging tot moord en voorwaardelijk in vrijheid was gesteld. Daarom moet de man nog 2 jaar van zijn eerdere veroordeling uitzitten. Dit komt bovenop de celstraf die de rechtbank nu oplegt.
De man moet drie slachtoffers een schadevergoeding betalen van in totaal 7.393,44 euro. Aan de ex-vriend hoeft hij geen schadevergoeding te betalen, omdat de rechtbank vindt dat deze man zelf naar Helmond is gekomen om de confrontatie aan te gaan.

Het vonnis.