Acht jaar voor schietpartij uit auto

De rechtbank in Den Bosch heeft een 29-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar. De man schoot in mei 2013 meerdere malen vanuit een auto in Eindhoven. Een persoon werd daarbij geraakt in zijn onderlijf. De Eindhovenaar moet bovendien een schadevergoeding van in totaal ruim zevenduizend euro betalen.

Ruzie

De verdachte reed die avond als passagier mee in een auto. Eerder die dag had hij telefonisch ruzie gemaakt met zijn ex-vriendin die aanwezig was op een feestje. Toen hij ter hoogte van de woning was waar het feestje werd gehouden, schoot hij minstens vijfmaal op de vriend van zijn ex-vriendin, die in zijn bil werd geraakt. Voor de woning stonden ook nog andere personen die volgens de rechtbank ook geraakt hadden kunnen worden.

Doodslag

De rechtbank oordeelt in het vonnis dat niet is bewezen dat de Eindhovenaar met voorbedachte raad heeft gehandeld en spreekt hem daarom vrij van poging tot moord. Wel acht de rechtbank poging doodslag op die vriend en de andere personen bewezen.

Geen medeplegen

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank onder meer rekening met een 'grove inbreuk die de verdachte heeft gemaakt op de lichamelijke integriteit en gezondheid van de slachtoffers'. De verdachte bekommerde zich totaal niet om de gevolgen, aldus de rechtbank. Een 36-jarige Eindhovenaar werd vrijgesproken van medeplegen. Volgens de rechtbank staat niet vast dat hij de bestuurder was van de auto.