Acht jaar voor (woning)overvallen Noord-Holland

De rechtbank Alkmaar heeft acht jaar gevangenisstraf opgelegd aan de 21-jarige Reda A die in 2012 woningovervallen pleegde in Medemblik en Wieringerwerf, en op een café in Medemblik. De medeovervallers zijn niet vervolgd.

Grof geweld

A. heeft de overvallen telkens gepleegd met één of meer mededaders. De rechtbank heeft A. vrijgesproken van één van de woningovervallen en de overval op een restaurant, beide in Medemblik, wegens gebrek aan bewijs. De twee woningovervallen waarvoor A. is veroordeeld zijn op dezelfde avond – 2 januari 2012 – gepleegd in Medemblik en Wieringerwerf. Bij de overval op de woning in Wieringerwerf is grof geweld gebruikt. Eén van de slachtoffers is tegen zijn hoofd geslagen met een (nep)vuurwapen en in zijn rug getrapt. Het andere slachtoffer is bedreigd met een mes. Ook bij de overval op de woning in Medemblik is grof geweld gebruikt en zijn zware bedreigingen geuit. Beide slachtoffers werden bedreigd met een (nep)vuurwapen.

Nepvuurwapen

Bij de overval op café Rumours in Medemblik op 16 juli 2012 moest de barvrouw onder dreiging van een nepvuurwapen de kluis openen. De aanwezige bezoekers werden bedreigd en moesten op de grond gaan liggen.

Dna-sporen

A. kwam in beeld als verdachte door getuigenverklaringen en aangetroffen sporen. Hij heeft van aanvang af iedere betrokkenheid ontkend. Zijn advocaat vond dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijkheid moest worden verklaard omdat ze vindt dat het verbod van willekeur was geschonden. Alleen A. staat terecht en andere overvallers niet. De rechtbank stelt dat het OM de anderen ook nog wil vervolgen en van willekeur geen sprake is.

Strafmaat

De rechtbank heeft A. een gevangenisstraf van acht jaar opgelegd. De rechtbank tilt zwaar aan het geweld dat is gebruikt bij de woningovervallen op 2 januari 2012 in Medemblik en Wieringerwerf. Verdachte en zijn mededaders hebben geld en onder meer sieraden gestolen. Bij de overvallen zijn wapens gebruikt en zijn de bewoners geslagen en bedreigd. Dit alles rekent de rechtbank A. zeer zwaar aan. De officier van justitie had elf jaar geëist. de straf valt lager uit omdat A. van één woningoverval is vrijgesproken.