Acht verdachten in zaak ambtelijke corruptie (UPDATE)

De FIOD heeft afgelopen week in de provincie Groningen acht verdachten aangehouden in een onderzoek naar ambtelijke corruptie, valsheid in geschrift en witwassen, zo meldt het Openbaar Ministerie. Onder de verdachten is volgens RTV Noord het hoofd technische dienst van de Rijksuniversiteit Groningen. 

Gunsten en betalingen

In de provincie zijn op maandag zes woningen doorzocht en twee bedrijfspanden. De hoofdverdachte heeft een leidinggevende rol op een facilitaire afdeling van de Rijksuniversiteit Groningen. De FIOD heeft ook zijn zoon en schoondochter aangehoudenen vier mannen en één vrouw die werkzaamheden hebben verricht bij vier verschillende installatie- en bouwbedrijven. De verdenking is dat de hoofdverdachte in zijn functie aan de installatie- en bouwbedrijven gunsten en betalingen vroeg voor hem zelf en zijn familie, in ruil voor opdrachten voor die bedrijven.

Vermoedelijk tonnen

De hoofdverdachte, zijn zoon, schoondochter en een leidinggevende van één van de betrokken installatiebedrijven zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Zij zijn in bewaring gesteld voor 14 dagen. Om hoeveel geld het gaat is nog onderwerp van onderzoek, maar het zijn vermoedelijk tonnen. Het opleidingsinstituut zou door de fraude benadeeld zijn. Er is beslag gelegd op onroerend goed, bankrekeningen, een boot, drie auto’s en een aanhangwagen en 11.000 euro contant geld, omdat misdaad niet mag lonen.