‘Achterstanden bij zedenpolitie te hoog opgelopen’

Bij de zedenrecherche liggen 850 zedenzaken al meer dan een half jaar op de plank. Advocaten en slachtofferhulp vinden dat verbeteringen bij de politie te lang op zich laten wachten.

Achterstand

De achterstanden bij de zedenrecherche zijn zo ver opgelopen dat slachtoffers van zedenmisdrijven soms meer dan twee jaar moeten wachten tot de politie hun aangifte onderzoekt. Dat schrijft de NOS zaterdag op haar site.

Extreem lang

‘Mensen hebben iets verschrikkelijks meegemaakt en als er daarna niets gebeurt, belanden ze in een vacuüm’, zegt Rosa Jansen, voorzitter van Slachtofferhulp Nederland. ‘De extreem lange wachttijd werkt extra traumatiserend.’

De politie herkent het beeld dat wordt geschetst door de advocatuur en Slachtofferhulp. Ze wijst erop dat er meer digitale sporen worden gevonden, waardoor onderzoeken ingewikkelder zijn. Ook zijn zedenteams onderbezet.

Meteen aangifte

Slachtofferhulp en de advocatuur willen harde afspraken om de doorlooptijden te verkorten. Ook pleiten ze ervoor slachtoffers de mogelijkheid te bieden om meteen aangifte te doen, schrijft de NOS. Nu krijgen slachtoffers eerst uitleg over de gevolgen van een aangifte en ‘bedenktijd’ daarvoor.