Achtervolgen doe je zo (VIDEO)

Onlangs publiceerde de Rotterdamse politie weer een goed bekeken video waarin agenten een auto achtervolgen door de nauwe straatjes van een woonwijk. De bestuurder wordt uiteindelijk zonder problemen en zonder geweld ingerekend. In Zuid-Afrika gaat dat heel anders. Grand Theft Auto, maar dan echt. Video’s na de break.

Door Vincent Verweij

Eerder schreven we al over de toenemende trend bij de politie: filmpjes van het dagelijkse werk worden online gezet ter lering en vermaak van het grote publiek. De politie in Rotterdam-Oost blijkt het kijkcijferkanon te zijn. De dienders scoren cijfers waar menig programmamaker in Hilversum jaloers op is. Zo trok de redding van een te water geraakte peuter ruim een half miljoen views. En de aanhouding van een overvaller bij de plaatselijke Lidl was goed voor 498.000 kijkers.

Vorige week plaatsten de Rotterdamse dienders het bovenstaande filmpje van een achtervolging, waarbij het vermoeden was dat de auto was gestolen en dat de man iets vernield had. Door diverse nauwe straatjes en bochten heen lopen ze op de ‘dief’ in en kan hij zodra hij de moed opgeeft worden aangehouden. Maar het voertuig bleek niet gestolen en de verdachte had ook niets met de vernieling te maken. Geen probleem: bij de fouillering werden drugs aangetroffen en de verdachte heeft een boete van 450 euro gehad. Bijkomend voordeel: het filmpje kon online want achtervolging was niet voor niets.

Zuid-Afrika

De bodycam is ook populair in Zuid-Afrika. En daar gaat het er een stuk minder zachtzinnig aan toen. In de arme zwarte townships lijkt het motto van de politie ‘vluchten = schieten’. Zoals te zien is in deze spectaculaire achtervolging van een motoragent. Die ook nog even rustig het aantal kogelgaten telt, nadat hij zijn prooi heeft aangehouden. De video komt langzaam op gang, maar de actie begint na 1 minuut in de video.