Actie door honderden rechercheurs in internationale drugszaak

In een onderzoek naar een criminele organisatie heeft de landelijke recherche woensdag op meerdere locaties in Nederland doorzoekingen verricht. Doelwit is een criminele organisatie die drugs via Europese havens zou invoeren en grootschalig geld zou witwassen.

Op twintig locaties verspreidt door Nederland zijn bedrijfspanden en woningen doorzocht en zijn administratie en gegevensdragers in beslag genomen . Er is ook beslag gelegd op twee panden. Er is verder iemand aangehouden voor het bezit van 1000 xtc-pillen en er is beslag gelegd op sieraden, en een vals ID.

Het onderzoek naar de criminele organisatie wordt uitgevoerd door een financieel team van de landelijke recherche onder leiding van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie. De leden van de criminele organisatie worden ervan verdacht drugs via Europese havens Nederland binnen te brengen.

Het onderzoek is gestart naar aanleiding van geldstromen die volgens de politie gerelateerd zijn aan drugshandel. Op basis van ontsleutelde data van pgp-telefoons zijn leden van de criminele organisatie geïdentificeerd. Inzage in deze data leerde de rechercheurs veel over de organisatie.

Het viel de recherche op dat de betrokkenen met gebruik van nicknames uit een kinderserie onderling

Rond de 200 rechercheurs van de Landelijke Recherche hebben aan de doorzoekingen meegedaan.  administratie en gegevensdragers gezocht.