Huiszoekingen Suriname in drugszaak

Op verzoek van het Nederlandse landelijk parket heeft de Surinaamse politie woensdagavond op zeker acht plaatsen in Paramaribo huiszoekingen gedaan. Dat was in het kader van een onderzoek naar een internationaal opererende drugsbende. Dat meldt de NOS woensdagavond.

Bij de doorzoekingen zijn ook mensen van de Nationale Recherche en het Nederlandse Openbaar Ministerie aanwezig. De hoofdverdachte in het onderzoek is de 43-jarige Piet W., die in Nederland woont. Onder meer enkele woningen van hem in Paramaribo worden doorzocht, meldt de NOS.

W. is begin april in Barcelona samen met een 38-jarige medeverdachte aangehouden. Zij bezochten een wedstrijd van hun favoriete voetbalclub FC Barcelona. Drie andere verdachten werden in Nederland aangehouden. Twee op Schiphol en een in een woning in Amsterdam.

De verdachten zijn volgens het OM betrokken bij een internationaal opererende drugsorganisatie die grote partijen drugs van Zuid-Amerika via Afrika naar Europa smokkelde.

Het onderzoek naar de drugslijn werd twee jaar geleden gestart na de onderschepping van een partij van ruim 1000 kilo cocaïne in de haven van Rotterdam. Daarna is nog een partij van 400 kilo cocaïne in Hongkong opgespoord en een partij van 1500 kilo in Kaapverdië, schrijft de NOS. 

De gezamenlijke actie in Paramaribo is opvallend, omdat na de verkiezing van Desi Bouterse in 2010 als president van Suriname de contacten tussen politie en justitie in Suriname en Nederland bevroren leken te zijn.

Eerdere berichtgeving:

Vijf arrestaties internationale coke-handel