Actie in Waalre vanwege import apaan

De inval van de FIOD maandag op een woonwagenkamp in Waalre heeft volgens het Openbaar Ministerie te maken met een onderzoek naar de import van vermoedelijk duizenden kilo’s Apaan. Dat is een stof waarvan eenvoudig BMK kan worden gemaakt, de belangrijkste grondstof voor amfetamine. Voor de invoer van Apaan is een vergunning nodig. 

 

De FIOD heeft onder meer 5500 euro contant geld en een kilo caffeïne in beslag genomen. Cafeïne wordt gebruikt als versnijdingsmiddel voor cocaïne.

Er zijn maandag ook verschillende documenten en gegevensdragers in beslag genomen door de FIOD. In het onderzoek zijn vorige week dinsdag al twee mannen van 26 en 30 jaar uit Eindhoven aangehouden. Zij zijn vrijdag voor nog eens veertien dagen in bewaring gesteld door de rechter commissaris.

In de woning van de 30-jarige verdachte vond de FIOD ruim 24.000 euro contant geld en vijf horloges, waaronder enkele zeer waardevolle exemplaren. Deze man wordt ook verdacht van witwassen.

Het vermoeden bestaat dat de verdachten om de twee weken een partij van 600 kilo Apaan vanuit China lieten invliegen op de luchthaven van het Duitse Frankfurt. Daar werd de lading opgehaald en met een gehuurde bestelbus naar de omgeving van Eindhoven gereden. De FIOD vond eind juni een lading met 600 kilo Apaan in een loods op het woonwagenkamp in Waalre. In deze loods zijn toen ook sporen van synthetische drugs aangetroffen.

Bij de doorzoekingen in Waalre waren maandag ongeveer 90 man betrokken. De FIOD kreeg bijstand van de ME, die niet in actie hoefde te komen. Ook werd een geldhond ingezet.

Lees ook:

FIOD valt woonwagenkamp Waalre binnen 

Drugslabs trekken naar woonwijken 

Xtc-officier moet feiten checken