Actie OM tegen amateurclub uit hoofdklasse (UPDATE)

De FIOD heeft donderdagochtend twee verdachten aangehouden in een onderzoek naar het (deels) zwart betalen van spelers hoofdklasse voetbalclub OFC uit Oostzaan. Het nadeel voor de schatkist loopt vermoedelijk in de tonnen. Dat heeft het functioneel parket bekendgemaakt.

Spelers

De FIOD doorzoekt samen met de politie de kantine van de voetbalclub en twee woningen in dezelfde gemeente. De aangehouden verdachten zijn een bestuurslid van de voetbalclub en de voorzitter van de stichting, die voor de voetbalclub de betalingen van de spelers doet. Het tweetal is in verzekering gesteld.  Ze worden verdacht van betrokkenheid bij belastingfraude.

OFC kwam in 2008 nog uit in de vijfde klasse. Eerder werd bekend dat de politie onderzoek deed naar de hoofdsponsor van de club, Marwan K., van Jordaanse komaf. Hij werd al in 2014 verdacht van illegaal betalen van spelers. K. heeft een strafblad in verband met onder meer oplichting. Waarschijnlijk is K. één van de aangehouden personen.

Hoofdklasse

De club is in relatief korte tijd gepromoveerd naar de Hoofdklasse. Een aantal spelers ontvangt (beperkt) salaris van de club, waarover de club ook loonbelasting afdraagt. Het vermoeden is dat een aantal spelers in de jaren 2011 tot op heden daarnaast (een deel van) hun salaris zwart uitbetaald kreeg. Bij de doorzoeking van de kantine neemt de FIOD administratie en computers in beslag. Bij de doorzoekingen van de woningen heeft de FIOD administratie, dure horloges en vermoedelijk drugs aangetroffen.