Aangehouden Bandidos weer vrijgelaten (UPDATE)

De politie heeft bij een inval bij een pand in Oirsbeek waar motorclub Bandidos zich mogelijk wilde vestigen twee personen opgepakt. Volgens de politie werd in de nacht van woensdag op donderdag bij het pand binnengevallen omdat er mogelijk wapens lagen. De twee mannen, leden van de Bandidos, werden na een paar uur vrijgelaten.

De politie meldt dat er geen wapens in het pand zijn gevonden. Waarom de twee mannen zijn aangehouden, is niet duidelijk.

Pand op naam van Behoud Motor Cultuur

De gemeente Schinnen, waar Oirsbeek onderdeel van uitmaakt, deed onlangs nog onderzoek naar het pand. Er waren tips binnengekomen dat de Bandidos zich daar wilden vestigen. De gemeente en politie maakten toen al duidelijk het pand in de gaten te houden. Of de Bandidos zich daadwerkelijk in het pand hebben gevestigd, is niet duidelijk.

Het pand bleek eind april op de naam van de coöperatie “Behoud Motor Cultuur” te staan, dat dezelfde afkorting heeft als Bandidos Motorcycle Club (BMC). De voorzitter van Behoud Motor Cultuur, Marco Hegger, is voormalig Hells Angel.

Verdachte in moordzaak

Hegger was verdachte in de moordzaak rond drie de Nomads Paul de Vries, Serge Wagener en Cor Pijnenburg. Zij waren mogelijk betrokken waren bij een rip van cocaïne. Ook de huidige voorzitter van de Bandidos in Nederland, Harrie Ramakers, was verdachte. Uiteindelijk werden ze beide vrijgesproken. De rechter kon niet uitmaken wie de moorden had voltrokken.

Gitte Stevens, de advocaat van de verdachten die woensdagnacht door de politie werden meegenomen, zegt dat onder de aangehouden mannen noch Hegger, noch Ramakers was.

Woensdagavond vond ook een grootschalige verkeerscontrole plaats die te maken had met de spanningen rond motorclubs. De politie wilde op die manier ‘ernstige verstoringen van de openbare orde voorkomen’. Het is niet duidelijk wat de directe aanleiding voor de inval en de controles waren.