Actie tegen criminele jeugdbende

De politie van Limburg-Noord heeft dinsdag zeven jongeren in de leeftijd van 18 tot 21 jaar aangehouden. Verder is de 47-jarige vader van één van de jongeren ingerekend, omdat in de woning een aanzienlijke hoeveelheid hasj werd gevonden. De aangehouden jongeren maken deel uit van de criminele jeugdgroep uit Weert die wordt verdacht van de handel in harddrugs. Het onderzoek liep al vanaf het najaar 2010, in totaal zijn 21 jongeren aangehouden.

Op acht plaatsen in Weert is een zoeking verricht. In een van de woningen werd een 28-jarige man aangehouden die nog enkele boetes had openstaan, waaronder meer dan 1000 euro bij de belastingdienst. Deze man is overgebracht naar het bureau waar hij de gelegenheid kreeg om de boete’s te betalen. Na betaling is de man in vrijheid gesteld. Zijn auto is in beslag genomen.

Bij de verschillende zoekingen is een hoeveelheid hash, enkele tientallen sealtjes met cocaïne, telefoons, computers en een nog onbekend geldbedrag aangetroffen. In totaal zijn 90 politiemensen ingezet tijdens deze actiedag. Naast medewerkers van diverse eenheden van het district Midden-Limburg werd de actie ondersteund door hondengeleiders met drugs- en geldhonden, het Joint-Hit team, rechercheurs van de digitale recherche en de financiële rechercheurs.

Vier jongeren werden dinsdag in hun woning in Weert aangehouden. Een vijfde verdachte werd in Eindhoven aangehouden en de zesde verdachte was niet thuis maar hij is later op de dag in een andere woning in Weert aangehouden. De zevende verdachte is maandagavond in het centrum van Weert aangehouden (zie later in dit bericht). In de woningen van de verdachten heeft de politie huiszoekingen verricht. Daarbij werd een nog onbekende hoeveelheid hash, sealtjes met vermoedelijk cocaïne, versnijdingsmiddel, telefoons en geld aangetroffen.

Tot 25 april zijn binnen dit onderzoek 21 personen aangehouden. In totaal 19 van deze verdachten bleken kopers van harddrugs te zijn. Bij deze aanhoudingen is ruim 10 gram cocaïne, 3 gram heroïne en 0,5 gram XTC in beslag genomen.

Het politieonderzoek naar de criminele jongeren in Weert loopt vanaf het najaar van 2010. Uit de jaarlijkse inventarisatie van jeugdgroepen bleek dat de jeugdgroep in Weert de kenmerken van een “criminele jeugdgroep” in zich had. Een criminele groep bestaat (in ieder geval voor een deel) uit jongeren die behoorlijk op het criminele pad zijn. Kenmerkend voor deze groep is dat jongeren al vaker met politie in aanraking zijn gekomen en meer en meer criminaliteit plegen voor het financiële gewin (als ‘inkomen’). Ze plegen ernstigere feiten en schrikken niet terug voor het gebruik van geweld. Uit de analyse die destijds gemaakt is bleek dat de Weertse groep bestaat uit 44 jongeren in de leeftijd van 14 tot 26 jaar.

Hier meer informatie.

Zie ook in dit verband:

‘Oprollen jeugdbendes illusie’ 

‘Aanpak jeugdbendes effectief’