Actie tegen mensenhandel Eindhoven

Raamexploitanten aan het Eindhovense Baekelandplein vinden de actie van politie en Openbaar Ministerie van vrijdagavond ‘sterk overdreven’, adus Omroep Brabant. De politie arresteerde vrijdagavond zes mannen, onder meer wegens een nog openstaande straf. Volgens het Openbaar Ministerie was de actie nodig om mensenhandel en kindermisbruik uit de bannen. Volgens raamexploitanten werken er aan het plein geen minderjarige meisjes.

De Gemeente Eindhoven, het Openbaar Ministerie (OM) en de politie zijn vanavond een grootschalige actie begonnen tegen internationale mensenhandel. Het Baekelandplein, waar raamprostitutie wordt bedreven, is om 20.00 uur in zijn geheel afgesloten. Dit is gebeurd omdat de politie en de gemeente serieuze, ernstige signalen hebben gekregen van mensenhandel op het plein.

Hieronder de tekst van het persbericht van het Openbaar Ministerie:

‘De aanwezige prostituees worden overgebracht naar het Stadhuis, waar gespecialiseerde zeden- en mensenhandelrechercheurs met hen in gesprek gaan. Het doel is om de signalen van mensenhandel te onderzoeken. Tolken, advocaten en hulpverleners staan de vrouwen bij.

Het aanwezige publiek, pooiers, beheerders en exploitanten op het Baekelandplein moeten zich legitimeren en worden ook bevraagd op de signalen van mensenhandel. Het publiek wordt met folders geïnformeerd over het doel van de actie. Buurtbewoners zijn per brief door de gemeente op de hoogte gesteld.

Aan de actie wordt deelgenomen door de Gemeente Eindhoven, het OM Den Bosch, de regiopolitie Brabant Zuid-Oost, het Landelijk Parket en de Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten (KLPD). De actie wordt geleid door de lokale driehoek, onder leiding van burgemeester Van Gijzel. Verder zijn ook de GGD, het Coördinatiecentrum Mensenhandel (CoMensha), Europol, de IND en het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel (EMM) betrokken bij de actie. In totaal worden 300 politiemensen en 50 ambtenaren van gemeentelijke diensten ingezet.

Misstanden

In de afgelopen tijd zijn op het Baekelandplein concrete aanwijzingen van mensenhandel naar voren gekomen. Hoewel de prostituees vaak aangeven vrijwillig te werken, wijst de verkregen informatie een andere kant op. Er is mogelijk sprake van uitbuiting, het aanbieden van drugs aan prostituees en het tewerkstellen van minderjarigen. Verder overnacht een aantal vrouwen in het bed waar zij hun klanten ontvangen. Dat is in strijd met de regelgeving.

Verschillende signalen wijzen er op dat exploitanten en beheerders profiteren van de uitbuiting van de prostituees. De prostitutiepanden worden gecontroleerd op naleving van vergunningsvoorschriften, brandveiligheid en volksgezondheid. Het Baekelandplein zal in ieder geval de hele avond gesloten blijven.

Op het Baekelandplein werken overwegend buitenlandse vrouwen, van wie de helft uit Roemenie, Hongarije en Bulgarije komt. Het prostitutiegebied telt 48 kamers in 24 panden waar de prostituees hun klanten kunnen ontvangen.

Moderne slavernij

Mensenhandel is een moderne vorm van slavernij. Het is een misdaad die zich wereldwijd voordoet en waar geen enkel land immuun voor is. Elk jaar worden miljoenen slachtoffers geëxploiteerd, ontmenselijkt en gedwongen keer op keer hun diensten aan te bieden. In Nederland is de aanpak van mensenhandel een topprioriteit van het OM en de politie. De ernst van het misdrijf, dat wordt gekenmerkt door grove schendingen van lichamelijke en geestelijke integriteit van slachtoffers, maakt de aanpak ongekend dringend.

Het OM, politie en gemeente hebben in de afgelopen jaren gezocht naar een integrale samenwerking om al het mogelijke te doen aan preventie, bescherming van slachtoffers en opsporing en strafrechtelijke vervolging van mensenhandelaren. Een jaar geleden vond een soortgelijke actie plaats in de Doubletstraat in De Haag. Het optreden in Den Haag leidde tot sluiting van seksinrichtingen en verschillende strafrechtelijke onderzoeken en aanhoudingen.