‘Briefjes om getuigen te bewerken’

De 25-jarige verdachte van de liquidaties in de Staatsliedenbuurt heeft volgens de officier van justitie Maaike Bienfait tijdens een bezoek in het huis van bewaring 'minuscule reepjes papier' aan zijn broer Omar gegeven met instructies aan hem en drie anderen. Dat schrijft Het Parool over een pro forma-zitting tegen A. afgelopen donderdag.

Adil zou middels de briefjes onder meer een getuige hebben willen 'instrueren' een valse verklaring in zijn voordeel af te leggen. Broer Omar A. droeg de papiertjes bij zich toen hij onlangs werd gearresteerd vanwege een misdrijf in Limburg. Overigens is van Omar ook dna gevonden in de Audi van waaruit volgens justitie is geschoten.

'Regelen'

Op een brief schreef Adil aan Omar dat deze 'alles moet regelen, maar moet uitkijken wat hij over de telefoon zegt'. De politie kan 'op allerlei manieren afluisteren en observeren'. Adil A. zinspeelt in de briefjes op een ontsnappingspoging. Op andere minibriefjes die in Adils cel zijn gevonden, lijkt het erop dat hij een getuige opdracht geeft zijn alibi te bevestigen.
 

Poging moorden

Adil A. staat met Hamza B. en Anouar B. terechtstaan voor de moord op Saïd el Yazidi en Youssef Lkhorf in de Staatsliedenbuurt, de poging tot moord op hun vriend Benaouf A., en op een vierde inzittende van een Range Rover. Verder is hij verdacht van poging tot moord op twee motoragenten die in de avond van 29 december werden beschoten op de Haarlemmerweg in Amsterdam-Geuzenveld. Adil is ook verdacht van het bezit aan van drie kalasjnikovs die zijn gevonden op een door hem gebruikt onderduikaders.

Alibi

Adil zegt een alibi te hebben voor de bewuste avond. Hij zou met een groep anderen wiet hebben geknipt in een woning in West en ook eten hebben afgehaald. Zo kan hij verklaren dat zijn telefoon een zendmast in de buurt van de Bok de Korverweg in Geuzenveld heeft aangestraald juist toen daar één van de vluchtauto's is gedumpt door de Staatsliedenbuurtschutters.

Twee verklaringen

Officier Bienfait is bezig dat alibi te onderzoeken. Ze zei donderdag dat nog maar twee van de acht 'knippers' die volgens Adil met hem in de woning met de wietplantage waren, een verklaring hebben afgelegd en dat die verklaringen afwijken van Adils verhaal.

Route telefoon

Adil hield vast aan zijn alibi. Advocaat Juriaan de Vries, kondigde aan dat Adil later over de briefjes zal vertellen. De Vries: 'Het is niet wat het lijkt.' Volgens hem hebben twee getuigen zijn alibi deels bevestigd. De advocaat zegt dat getuigen moeite hebben te verklaren: 'In de Marokkaanse gemeenschap is het uit den boze ook maar één woord met de politie te wisselen.' De advocaat zei dat in de route van Adils telefoon juist laat zien dat diens alibi kan kloppen.

Glasdeeltjes

Op een adres in de Shackletonstraat is een bivakmuts gevonden met dna van Adil A.. In de muts zaten ook glasdeeltjes waarvan er volgens deskundigen één waarschijnlijk overeenkomt met glas uit de Audi. De daders schoten van binnenuit de voorruit hebben stuk. Op één van de telefoons van Adil A. is een foto gevonden van twee vuurwapens met Adil liggend ernaast.

Adil A. blijft nog zeker drie maanden in de cel.

Lees ook:

Verdachte Staatsliedenbuurt: 'Alibi'

 

Alle berichten over de zaak.