Advies: wietpas niet in strijd met Grondwet

Niet-Nederlanders en minderjarigen mogen uit coffeeshops geweerd worden. Dat staat in een advies van advocaat-generaal Leen Keus aan de Raad van State, die keek naar de gedwongen sluiting van twee coffeeshops in Tilburg en Maastricht. De coffeeshops moesten dicht omdat ze zich niet hielden aan de regels. De Raad van State buigt zich volgend jaar over de zaak.

Coffeeshops mogen alleen leden toelaten, en alleen volwassen Nederlanders kunnen lid van een coffeeshop worden. Keus concludeert dat het geen discriminatie is om alleen Nederlanders toe te laten en niet in strijd is met de Grondwet of Europees recht. Bovendien zijn de maatregelen nodig om drugstoerisme tegen te gaan, staat in het advies.

De Vereniging van Officiële Coffeeshops in Maastricht vindt het advies onbegrijpelijk. 'Als dit advies wordt overgenomen, is er weinig bestaansrecht meer voor coffeeshops en zijn ook de bezoekers vogelvrij', zegt een van de woordvoerders. 'Als de coffeeshops weer een kleine besloten club worden, jaag je alle klanten naar de illegale markt, ook de Nederlanders.'

Burgemeester Onno Hoes van Maastricht ziet het advies juist als bevestiging van het beleid dat Maastricht doorvoert. De burgemeester is de enige in Limburg die buitenlanders uit coffeeshops probeert te weren.

Lees ook:

Opstelten: 'Regulering wietteelt kan niet'

Waar brengt Opstelten ons heen?

Bulldog moet in 2016 dicht

Geen buitenlanders in coffeeshops buiten centrum