Advies: onderzoek verband dood Schiedammers

Het Openbaar Ministerie (OM) moet verder onderzoek doen naar het verband tussen de dood van twee jonge Schiedammers. Dat heeft de Landelijke Reflectiekamer (LRK) geadviseerd in een tussentijds rapport. De LRK bestudeert in opdracht van het OM het onderzoek naar de dood van de 19-jarige Leon Groeneweg (foto) in Schiedam in 2008.

Door @Michael de Hoogh

Een jaar voordat Leon Groeneweg dood werd gevonden, werd ook de 18-jarige Schiedammer Tariq Chatta dood aangetroffen in ondiep water.

Verband

‘Een nieuwe beoordeling van het uitgevoerde onderzoek naar de dood van Leon Groeneweg heeft volgens de LRK geen aanwijzingen opgeleverd van een misdrijf. Wel zijn er nog enkele open vragen waar nog nader onderzoek naar gedaan kan worden. Onder meer naar het verband tussen de dood van de twee tieners.

Ongeluk

Politie en justitie zijn altijd uitgegaan van twee ongelukken, maar daar denkt de familie van Leon Groeneweg anders over. Volgens de familie is de Schiedamse tiener vermoord door een jeugdbende. Hetzelfde zou zijn gebeurd met Tariq Chatta (18). De twee zouden uit een jeugdbende willen stappen, zo is de lezing van de familie van Leon.

Overdreven

Familie en vrienden van Tariq Cahtta zeggen tegen Crimesite dat Tariq niet bij een jeugdbende zat. Dat is volgens hen zwaar overdreven. Ook zouden Tariq en Leon geen goede vrienden zijn geweest. Bij hen bestaat de twijfel of Tariq wel is vermoord. Ze zijn het er wel over eens dat het een vreemde zaak is.

De Landelijke Reflectiekamer bestudeert het onderzoek en komt later met een definitief rapport.