Adviseur Erdogan genoemd in Brabantse megazaak

In een onderzoeksdossier naar een groep Turken die worden verdacht van grootschalige drugshandel en een aantal liquidatiepogingen in Tilburg en Goirle is de naam van de Turkse premier Tayyip Erdogan gevallen. Dat schrijft misdaadjournalist Mick van Wely.

10 kilo

De politie noteerde in een proces-verbaal dat de verdachten contact hadden met een adviseur van Erdogan. Vrijdag dient in de beveiligde zaal van de Rotterdamse rechtbank een regiezitting rond het mega-onderzoek “Kapel”. Justitie begon met het onderzoek na een schietpartij in de Kapelmeesterlaan in Tilburg op 11 september 2012. Toen werd de Turkse Tilburger Mustafa G. beschoten. Hij lag wekenlang in coma in het ziekenhuis. De liquidatiepoging zou een vergelding zijn voor een mislukt drugstransport in april 2012, waarbij G. werd gepakt met 10 kilo heroïne.

Machtstrijd

De tien verdachten in de criminele organisatie stonden volgens het Openbaar Ministerie onder leiding van Zekeriya K. (43). De Turken voerden volgens het OM een machtsstrijd onder criminelen in Tilburg en zouden ook wiettelers en drugshandelaren hebben afgeperst. Er zou ook sprake zijn geweest van import en export van wiet, heroïne en xtc-pillen.

Rolstoel

Zekeriya K. zit in een rolstoel. In het dossier wordt hij door getuigen omschreven als een man voor wie iedereen angst heeft. De organisatie van K. zou deel uitmaken van een veel grotere internationaal vertakte organisatie die onder leiding zou staan van Sedat Sahin (foto), die in Turkije geldt als een grote crimineel.

Zie verder Mick van Wely.