Tuchtklacht in zaak Nikki Lawalata

In de moordzaak van Nikki Lawalata is een tuchtklacht ingediend tegen de advocaat van de hoofdverdachte. Dat blijkt uit stukken die Crimesite heeft ingezien. De betrokken advocaat, Geert-Iem Roos zou ten onrechte informatie uit de lopende strafzaak aan Nieuwe Revu hebben verstrekt, zonder de belangen van Nikki’s vriend in acht te nemen.

Door @Vincent Verweij

In de klacht stelt Spong Advocaten, namens de vriend van Nikki Lawalata, dat in Nieuwe Revu bewust een feitelijk onjuist beeld van de zaak is geschetst. In het artikel wordt de vriend van Nikki afgeschilderd als de vermoedelijke moordenaar. In werkelijkheid was toen al de dagvaarding tegen hem ingetrokken. En zijn ex-vriendin – Sylvana W. – is nu de hoofdverdachte.

Selectief

Roos (foto rechts), die Sylvana W. bijstaat, zou Nieuwe Revu onvolledig en selectief hebben geïnformeerd, waardoor het beeld ontstond dat de vriend de belangrijkste verdachte zou zijn – en niet zijn eigen client. Terwijl het voorarrest van Nikki’s vriend al was opgeheven.

Alibi

Deze vriend blijkt dan ook een behoorlijk sterk alibi te hebben. Hij was met collega’s op zijn werk op het vermoedelijke tijdstip dat Nikki werd vermoord en ook toen haar lichaam uit zijn woning werd gehaald. Er is geen technisch bewijs tegen hem gevonden en zijn verklaringen bij de politie zijn consistent.

Bewijs

Tegen Sylvana W. is daarentegen wel veel belastend materiaal verzameld. Haar bloedsporen zijn in de woning gevonden waar Nikki is vermoord (foto rechts). Haar DNA werd aangetroffen op Nikki’s lichaam. De politie beschikt ook over camerabeelden waarop ze de auto van Nikki verplaatst en met een koffer aan het slepen is.

Gluren

Een getuige zag haar in de weken voorafgaand aan de moord door de schutting gluren terwijl Nikki en haar vriend in de tuin zaten. Bovendien pleegde ze anonieme telefoontjes naar Nikki en werd een kopie van Nikki’s paspoort op haar laptop gevonden. Bij de politie ontkende ze aanvankelijk elke betrokkenheid en verzon ze een alibi. Later erkende ze het wegwerken van het lichaam. De recherche vermoedt nu dat haar rol groter was en dat ze de moord mogelijk zelf heeft gepleegd uit jaloezie op haar ex.

Reactie

De klacht tegen advocaat Geert-Iem Roos zal worden behandeld door de Raad van Discipline, de tuchtrechter van de Orde van Advocaten. Roos laat tegenover Crimesite weten dat hij de zaak met vertrouwen tegemoet ziet.

“Er is in de 14 jaar dat ik advocaat ben nog nooit een klacht tegen mij gegrond verklaard en in deze zaak heb ik de belangen van mijn client op juiste wijze behartigd.”

Hieronder de uitzending die Opsporing Verzocht wijdde aan de zaak.