Advocaat: AIVD tapt ons af

Advocaat Michiel Pestman heeft dinsdag namens advocatenkantoor Prakken d'Oliveira Human Rights Lawyers een klacht ingediend tegen het aftappen van advocaten door de AIVD. Middels een brief vraagt Pestman minister Ronald Plasterk, van Binnenlandse Zaken, om een systeem van nummerherkenning in te voeren zodat deze advocaten niet meer kunnen worden afgeluisterd. Dat meldt het kantoor op haar website.

Volgens het betrokken advocatenkantoor is het afluisteren van gesprekken in strijd met Europese rechtspraak.

In gewone strafzaken mogen gesprekken tussen advocaten en cliënten niet worden getapt en opgeslagen. Het kantoor van Michiel Pestman heeft een speciale klantenkring. Personen die zij bijstaan worden onder meer verdacht van terrorisme, islamitisch extremisme, antifascisme, Moluks activisme en dierenrechtenextremisme, zo schrijft Pestman in de brief aan minister Plasterk. In die gevallen, waarin de nationale veiligheid in het geding is, mag de AIVD volgens de Nederlandse richtlijnen wel tappen.

Volgens Pestman is dat in strijd met Europese regelgeving. Hij pleit voor nummerherkenning, hetzelfde systeem als in gewone strafzaken. Advocaten kunnen hun telefoonnummer laten opnemen in een systeem zodat bekend wordt dat verdachten met een advocaat bellen. Tappen is vervolgens niet nodig en/of verboden.