Advocaat: ‘Astrid Holleeder heeft tekenen PTSS’

Sander Janssen (foto rechts), de advocaat van Willem Holleeder, betoogde vrijdag in de rechtbank in Amsterdam dat Astrid Holleeder tekenen vertoont van een post traumatisch stresssyndroom (PTSS).

Dat zou volgens de advocaat onder andere blijken uit de woede uitbarstingen van de zus van zijn cliënt in de rechtszaal tijdens eerdere zittingen.

Verstoord geheugen

Janssen wees er op dat iemand die aan PTSS lijdt een verstoord geheugen kan hebben en anderen de schuld kan gaan geven. Het heeft er volgens de advocaat toe geleid dat ze haar broer als moordenaar is gaan zien. Volgens hem heeft Astrid Holleeder de werkelijkheid ingekleurd onder invloed van ‘een opeenstapeling van traumatiserende events, een storm aan gebeurtenissen en een leven onder jarenlange spanning en stress.’

Geen deskundige

Janssen benadrukte tijdens zijn pleidooi geen gedragskundige te zijn en Astrid Holleeder niet als een ‘gek’ neer te willen zetten, maar tegelijkertijd wees hij op de criteria van PTSS, zoals die zijn vastgelegd in het psychiatrisch handboek DSM-5.