Advocaat: bewijs voor kleinere rol El Chapo

Een advocaat van Joaquin “El Chapo” Guzman (61) zegt dat in het strafdossier bewijs aanwezig is dat de rol van de steeds als superieure leider van het Sinaloa-kartel aangeduide Guzman veel kleiner is geweest. Hij wil daarover getuigen nader kunnen horen.

Luitenant

Volgens persbureau Reuters zei advocaat Eduardo Balarezo dinsdag na afloop van een hoorzitting in het gerechtsgebouw van Brooklyn (New York) dat Chapo slechts ‘een luitenant’ was. De aanklager zou over verklaringen beschikken van getuigen die hierover verklaren. De advocaat wil dat de rechter het Openbaar Ministerie opdraagt om de identiteit van deze mensen te onthullen om ze nader te kunnen horen.

Balarezo zal nu aan de rechtbank in een vertrouwelijk stuk duidelijk maken waarom het vrijgeven van de identiteit van de getuigen essentieel is voor de verdediging van Guzman.

Spitsverkeer

De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Guzman zal in september van start gaan.

Balarezo heeft de rechtbank gevraagd of de zittingen voortaan in een gerechtsgebouw in Manhattan kunnen plaatsvinden. El Chapo zit volledig geïsoleerd in een inrichting in Manhattan. Balarezo betoogde dat de jury in het proces beïnvloed zal worden door het feit dat het spitsverkeer in de omgeving van de Brooklyn Bridge iedere zittingsdag urenlang vaststaat als gevolg van de extreme veiligheidsmaatregelen rond het transport van Chapo van Manhattan naar Brooklyn. Dat suggereert volgens de advocaat dat Guzman gevaarlijk is en dat kan het oordeel van de jury in het nadeel van zijn client beïnvloeden.

Zie voorgaande berichten over het proces:

Informant tegen Chapo krijgt 31 jaar cel

Waar het voor El Chapo allemaal begon

Strijdbare El Chapito vertelt

El Chapo zal geen juryleden vermoorden