‘Advocaat bij politieverhoor is stap vooruit’

Het voorstel van staatssecretaris Fred Teeven, van Veiligheid en Justitie, om advocaten toe te laten bij het politieverhoor is volgens de Rotterdamse strafrechtadvocaat Frank van Ardenne een flinke stap in de goede richting. Dat zegt Van Ardenne tegenover het Advocatenblad.

Dit voorstel lijkt grotendeels tegemoet te komen aan de wensen van de Nederlandse strafrechtadvocatuur’, zegt Frank van Ardenne tegen het Advocatenblad. ‘Maar dat moet de praktijk nog wel aantonen.’

Proef

Volgens het voorstel van Teeven krijgen advocaten de mogelijkheid bij een politieverhoor aanwezig te zijn.  De raadsman kan de rechercheur er onder meer op wijzen dat de verdachte een vraag niet begrijpt of dat de verhoorder ongepaste druk uitoefent op de verdachte. Ook mag de advocaat het verhoor onderbreken voor overleg met zijn cliënt. Hij mag geen vragen beantwoorden namens de verdachte.

Van Ardenne werkte onlangs mee aan een proefperiode van ongeveer een half jaar. De raadsman was aanwezig bij politieverhoren van verdachten in zaken die te maken hadden met levensdelicten.

Discussie

In Nederland hebben advocaten op dit moment nog niet het wettelijk recht bij een politieverhoor aanwezig te zijn. Volgens Van Ardenne gaat er nog discussie ontstaan over de vorm van het wetsvoorstel. Dan doelt de raadsman vooral op wat er wordt verstaan onder ‘deelname aan het verhoor’.