Advocaat Boone doet aangifte tegen officier

Advocaat Jan Boone heeft middels een brief aan de hoofdofficier van justitie Noord-Nederland laten weten dat zijn cliënt aangifte doet tegen de officier van justitie in zijn zaak. De officier heeft volgens de verdediging een getuige beïnvloed en meineed gepleegd met verklaringen bij de rechter-commissaris.

Door @Michael de Hoogh

Jan Boone is de advocaat van een verdachte in een grote antibioticazaak, die in 2011 begon met de vondst van 3000 kilo illegale antibiotica in het Groningse Middelstum.

Onderonsje

Op 20 augustus van dit jaar vond er een getuigenverhoor plaats bij de rechter-commissaris. Toen de getuige, destijds hoofd van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE), zijn verklaring mocht nalezen zou hij in een kamertje zijn beïnvloed door de officier van justitie.  Dat is volgens Boone ook opgemerkt door de rechter-commissaris, die een einde aan het ‘onderonsje’ tussen de twee heren zou hebben gemaakt. De rechter-commissaris maakte daarvan ook een proces-verbaal op.

Bewust

In de brief aan de hoofdofficier schrijft Boone dat de verklaring van de getuige op zeker tien momenten zou zijn beïnvloed door de officier. In de rechtbank in Groningen heeft de advocaat de officier hierop gehoord. Op de vraag van Boone of de officier wist waarmee hij bezig was, antwoordde de officier: ‘Ja ik was mij daar bewust van. Ik had de indruk dat er geen andere ruimte beschikbaar was .’

Niet-ontvankelijk

Volgens de verdediging heeft de officier doelbewust de getuige proberen te beïnvloeden en dat is strafbaar. Het kan ook grote gevolgen hebben voor het vervolg van de zaak tegen de cliënt van Boone. In de grote Limburgse vastgoedzaak tegen Joep J. bleek onlangs hoe ernstig die gevolgen kunnen zijn. Daar werd het OM niet-ontvankelijk verklaard omdat de verdachte geen eerlijk proces meer kon hebben volgens de rechtbank Maastricht. Ook in die zaak had de officier een getuige beïnvloed.