‘Advocaat bracht brieven voor Holleeder naar EBI’ (UPDATE)

Het verhaal in De Telegraaf dat volgens het Openbaar Ministerie Holleeder’s vorige advocaat Stijn Franken brieven aan Holleeder de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught binnensmokkelde klopt niet helemaal, afgaande op de reactie van de Amsterdamse deken.

‘Groot aantal brieven’

De deken van advocaten beschouwt de kwestie als een vergissing en afgedaan. Holleeder’s huidige advocaat spreekt over een afgedane kwestie van bijna een jaar oud.

Er zijn in de cel van Holleeder vorig voorjaar brieven gevonden van Sevda D.. Die brieven zou advocaat Stijn Franken hebben meegenomen naar de EBI. Over de inhoud van de brieven schrijft De Telegraaf niet. Sevda D. is de weduwe van de in 2000 in Den Bosch geliquideerde Erik Wassink. Wassink was goed bevriend met Cor van Hout. Sevda D. zou volgens De Telegraaf een vriendin Willem Holleeder zijn geweest.

D. heeft volgens de krant gezegd aan Holleeder via Franken ‘een groot aantal brieven’ te hebben verstuurd. Volgens Holleeder’s huidige advocaat Sander Janssen zijn er vorig jaar twee brieven bij Holleeder in de EBI gevonden.

Incident

Sander Janssen was er al sinds vorig voorjaar mee bekend dat er twee brieven van Sevda D. waren gevonden in de EBI. Volgens Janssen is het een opgeblazen en oude zaak. Het gebeuren is destijds, tijdens de overdracht van de Holleeder-zaak tussen hem en Robert Malewicz, en Stijn Franken anderzijds, besproken. Janssen spreekt tegen Crimesite van een ongelukkig incident dat indertijd is uitgesproken tussen Openbaar Ministerie en Stijn Franken:

Toen die twee brieven waren gevonden is Franken ermee geconfronteerd. Van die
dame zijn wel 30 of 40 brieven bij Franken op kantoor aangekomen. Waarschijnlijk zijn er per ongeluk een keer twee brieven tussen de stukken van de Holleeder-zaak die hij meenam naar de EBI terechtgekomen. Wij dachten in april vorig jaar dat alles duidelijk was afgehandeld. Waar De Telegraaf het vandaan haalt dat het OM woedend is vraag ik me af.

Bij het Openbaar Ministerie leefde kennelijk ook niet de overtuiging dat Holleeder communiceerde met de buitenwereld. De minister van Justitie schreef in juni vorig jaar in antwoord op Kamervragen – dus na de vondst van de brieven:

Vanaf het moment dat betrokkene in de EBI verblijft, heeft hij op geen enkele wijze – anderszins dan met zijn advocaat – contact met personen buiten de inrichting gehad, niet via post, telefoon of bezoek. Dit is bevestigd door het Openbaar Ministerie.

December 2014

Holleeder zit vanaf 2014 in de EBI, nadat hij op 13 december werd opgepakt op verdenking van de opdracht geven voor moord op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Hij zat toen enige maanden in volledige beperking waardoor hij geen enkel contact met de buitenwereld mocht hebben. Sindsdien zit hij in de EBI.

Het regime dat in de EBI wordt opgelegd verschilt per persoon en staat los van de beperkingen die de rechter-commissaris oplegt. Wat advocaat Franken precies kon worden verweten staat niet vast.

Moordplannen

De twee brieven van “A. Wassink” (Sevda D. dus) zijn gevonden op 11 april 2016 in de cel van Holleeder in de EBI in Vught. De cel werd doorzocht nadat Holleeder was aangehouden in zijn cel op verdenking van het beramen van moordplannen op zijn zusters.

Volgens zijn huidige advocaten is er niets substantieels uit dat moordplan-onderzoek voortgekomen en al snel bleken de aanwijzingen waarop het stoelde niet te kloppen. Toch loopt het nog steeds. De stukken waar De Telegraaf toegang toe heeft gehad komen uit dit onderzoek.

Naar buiten

Justitie houdt er volgens De Telegraaf ‘rekening mee’ dat op dezelfde wijze boodschappen van Holleeder door Franken naar buiten zijn gebracht. De krant zegt te weten dat de hoofdofficier van justitie in Amsterdam schriftelijk opheldering heeft geëist van de deken van de Orde van Advocaten. Maar de doen beschouwt de zaak als afgedaan.

De De Telegraaf schrijft tevens dat Sonja Holleeder bij de politie heeft verklaard dat Holleeder via Franken met de (inmiddels vermoorde) Lucas Boom communiceerde. Ook Astrid Holleeder zou over de rol van Franken als boodschapper hebben verklaard.

De Telegraaf schreef eerder dat Holleeder communiceerde middels een bevriende arts, maar dat ontkenden de minister en het Openbaar Ministerie. Donderdag schrijft de krant dit opnieuw.

Advocaat Franken wilde niet reageren.