Advocaat eist onderzoek aanslag in gevangenis

Het Openbaar Ministerie heeft het onderzoek naar de moordaanslag, in september, in de gevangenis van Sint Maarten op een vermeende leider van de No Limit Soldiers nog niet voltooid. De advocaat van Urvin “Nuto” Wawoe (33) eist nu een onafhankelijk onderzoek door de top van het Nederlandse Openbaar Ministerie.

Door @Wim van de Pol

De omstandigheden in de penitentiaire inrichting Pointe Blanche op Sint Maarten zijn als andere in de Nederlandse Caraïben notoir slecht. Er zijn ook regelmatig ernstig geweldsincidenten. Op 11 september vorig jaar drong zich in Pointe Blanche een man met een vuurwapen in de cel van Urvin Wawoe naar binnen en probeerde hem te liquideren. Het wapen weigerde en in de daarop volgende worsteling raakten zowel de aanvaller als Wawoe gewond doordat Wawoe zich verdedigde met een zelfgemaakte machete.

Gevaar

Wawoe is afkomstig van Koraal Specht in Curaçao maar werd in september 2013 op Sint Maarten aangehouden met onder meer vier kilo cocaïne in zijn bezit. Na een veroordeling tot zes jaar cel is Wawoe nu in hoger beroep. Omdat de Point Blanche-gevangenis voor Wawoe te gevaarlijk werd geacht bracht hij negen maanden van zijn hechtenis in het cellenhuis op Sint Maarten door. Hoewel het plaatselijke OM wist dat hij ernstig gevaar liep is hij vorig jaar toch om niet opgehelderde reden toch overgebracht naar Pointe Blanche.

Mishandeld

Na de aanslag vroeg de procureur-generaal op Sint Maarten, Taco Stein, op aandringen van de verdediging van Wawoe, aan toenmalig staatssecretaris Fred Teeven van Justitie toestemming om Wawoe in Nederland te plaatsen. Op Sint Maarten was het voor hem te gevaarlijk en op Aruba en Curaçao zou Wawoe te vluchtgevaarlijk zijn. Op 17 september lichtte een arrestatieteam W. uit het cellenblok van Pointe Blanche en zette hem op transport naar Nederland. Zijn advocaat Inez Weski: ‘Voorafgaand aan dat transport is hij in Point Blanche mishandeld door de politiemensen. Hij zat onder de zwellingen en de blauwe plekken op zijn armen en zijn rug. Dat heeft ook de medische staf in de gevangenis van Middelburg vastgesteld.’

Schuurpapier

Weski wil dat het Nederlandse OM met een onafhankelijk onderzoek nagaat wat zich tijdens de moordaanslag en het transport precies heeft afgespeeld. Ze heeft het OM op Sint Maarten gevraagd camerabeelden uit Pointe Blanche veilig te stellen. Uit een brief van PG Stein van deze maand blijkt nu dat de lenzen van de camera’s op de afdeling van Urvin Wawoe met schuurpapier waren bewerkt zodat geen beeld zichtbaar is. Beelden uit andere camera’s zijn volgens Stein door een fout overschreven.

Binnengelaten?

De dader van de aanslag was Carlos Richardson (foto links). Hij zat in Point Blanche een straf van 30 jaar uit voor moord. Hij is inmiddels ook in een Nederlandse gevangenis gedetineerd. Ook ten aanzien van de moordaanslag wil Weski een paar dringende vragen nog beantwoord zien. In de eerste plaats wil Weski weten waarom Wawoe ondanks de bekende gevaarzetting toch naar Pointe Blanche is gebracht. Verder zegt Weski: ‘Hoe kon een man die daar voor moord een straf uitzit aan een vuurwapen komen? En hoe kon hij zich toegang verschaffen tot de afgescheiden afdeling waar mijn cliënt zat? Had iemand hem soms binnengelaten?’ Naar de moordaanslag lopen op Sint Maarten nu twee onderzoeken. Eén naar de vraag hoe het wapen de inrichting binnenkwam en een strafrechtelijk onderzoek naar de aanslag zelf. Van geen van beide is tot nut toe resultaat bekend geworden.

Wiels

De officier van justitie die op Curaçao de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels onderzoekt heeft tijdens de rechtszaken tegen verdachten in die zaak gesteld dat “Nuto” Wawoe de leiding had over de Curaçaose criminele organisatie No Limit Soldiers en ook dat hij de hand had in de liquidatie van Wiels. Op dit moment is Wawoe in die zaak echter voorzover bekend geen verdachte.

Zie ook:

Maatregelen na aanslag gevangenis Sint Maarten

Levenslang voor hoofdverdachte moord Wiels

Shurendy Q. geheel vrijgesproken

Alle berichten over No Limit Soldiers.