Advocaat-generaal: strijd tegen drugs helpt niks

Een advocaat-generaal bij het ressortsparket van het Openbaar Ministerie in Amsterdam vindt dat de strijd tegen drugs niets aanwijsbaars oplevert. Joep Simmelink schrijft dat in een column in NRC Handelsblad.

Nihil

Naar aanleiding van het congres van de Drug Enforcement Administration (DEA) in Den Haag stelde Nederland 100 miljoen euro extra hiervoor ter beschikking. Dat heeft volgens Simmelink helemaal geen zin.

Schijntje

Volgens het CBS is de omvang van de illegale economie in Nederland zo’n 4,6 miljard euro per jaar. De  extra 100 miljoen voor de opsporing is vergeleken met die drugsmarkt dus ‘een schijntje’. En vergeleken met die 4,6 miljard zijn de resultaten van het plukken van criminele ondernemers (tussen 80 en 90 miljoen) ook vrijwel nihil, aldus Simmelink.

Hij concludeert:

De kosten van die inzet zijn hoog, de baten van die inspanningen zijn niet aanwijsbaar. (…)

De bestrijding van de drugshandel heeft pas echt effect, als politie en OM hun pijlen richten op de drugsbaronnen die verantwoordelijk zijn voor de grote handelsstromen verdovende middelen. Maar die zaken zijn buitengewoon bewerkelijk en kosten veel opsporings- en vervolgingscapaciteit. Het zal dus nooit lukken om met strafrechtelijke middelen wezenlijke invloed te hebben op de drugsmarkt. De pakkans blijft klein en de verdiensten groot.

Dat zijn belangrijke randvoorwaarden voor de karakterisering van de strafrechtelijk handhaving als dweilen met de kraan open. Doorgaans wordt zoiets als zinloos aangemerkt. Over het gebrek aan effectiviteit van hogere strafeisen hoeven wij het dan al helemaal niet meer te hebben.

88%

In 1995 bleek uit een enquete dat 88 procent van de Nederlanders niet gelooft dat politie en justitie er ooit in zullen slagen de drugshandel en de georganiseerde misdaad effectief te bestrijden. Simmelink denkt dat dit vandaag de dag niet veel anders zal zijn.

In 2016 opperde en hoogleraar en officier van justitie Ward Ferdinandusse van het landelijk parket om drugs uit het strafrecht te halen.

Zie ook:

Akerboom kan beter de “yogadrinkers” bestrijden (COLUMN)

Rechtbank niet mee in zware strafeis cokezaak

‘Politie geeft verlies strijd tegen drugs toe’