Advocaat: grootspraak over ‘wijfen’ is geen bewijs

Een veroordeling van Jason L. (25, alias Jayjay) voor mede plegen moord op Abderrahim “Appie” Belhadj? Voor advocaat Manon Aalmoes is dat helemaal geen uitgemaakte zaak. Op de keper beschouwd ligt er namelijk volgens haar geen enkel bewijs, het ging alleen maar over seks met meisjes.

Door @Wim van de Pol

Het is een sappig en bloedstollend verhaal over de dodelijke reis van Belhadj (29) naar het einde van de nacht op 9 mei 2016. Whatsappjes tussen twintigers over seks als maskerade voor het lokken van Belhadj naar zijn executie in Flat Kikkenstein in Amsterdam-Zuidoost. Prima in de beeldvorming, zeker in combinatie met de scherpe beelden van bewakingscamera’s, bijvoorbeeld uit Club Air en van de dramatische achtervolging van Belhadj door een schutter, die zwaaide met pistool. De presentatie van het Openbaar Ministerie had overtuigingskracht.

Geen bewijs

Advocaat Aalmoes liet zich tijdens een schorsing direct na het requisitoir al ontvallen dat haar handen jeukten. Ze vroeg de rechtbank van Amsterdam donderdagmiddag vrijspraak voor Jason L.. Aalmoes:

Voor mij is het moeilijk te bevatten dat Jason nog steeds vast zit, want het enige dat Jason heeft gedaan is Belhadj via de app voorhouden dat er een meisje op hem zit te wachten, terwijl er geen meisje is. Dat is het. Diapresentaties ten spijt. Sfeertekeningen, maar geen bewijs.

Welk delict?

Jason is geen pleger maar ook geen medepleger van moord, zei Aalmoes. Tijdens het om het leven brengen van Belhadj was Jayjay in Rotterdam. Van een nauwe en bewuste samenwerking en een gezamenlijke aanpak met een schutter blijkt niets uit het dossier, zei Aalmoes. En er blijkt ook niks van een (noodzakelijke) intensieve betrokkenheid in de voorbereiding.

Voor uitlokken moord is in de wet een aantal criteria vereist. Aalmoes ziet in het dossier geen opzet, geen actief aanzetten, en geen beloning die door Jason L. aan iemand in het vooruitzicht is gesteld (de schutter is een onbekende). In het dossier leest Aalmoes zelfs niet welk delict door Jason L. zou zijn uitgelokt:

Als er sprake zou zijn geweest van vervulling van de eerste drie voorwaarden, dan rijst de vraag: welk delict gevolgd had moeten worden. Een beroving? Een mishandeling? Een oplichting? Om het leven brengen? We weten het niet.

De enige harde aanwijzing – waar de officier van justitie een sturing en aanzetten in ziet – is het versturen naar neef Rigjendrig L. en zijn broer Oshadix L. van L.’s lokatie toen hij even na 04.00 voor Kikkenstein stond. Maar er is geen relatie met een schutter. Aalmoes:

Hij wilde hen laten weten waar hij was. Geen uitlokkingsmiddel.

Meisjes

Het dossier staat bol van de whatsappjes over meisjes, verhoren van meisjes, verhoren over meisjes, meisjesnamen, Tinder en hoerenbezoek. Voor Aalmoes is de essentie van de hele zaak de vaststelling dat Jason L. die nacht van 8 naar 9 mei zelf ‘naarstig op zoek was naar meisjes’. Hij kon ze niet vinden. Hij blufte naar Belhadj, trok een grote broek aan en leverde niet wat hij in mooie verhalen over ‘wijfen’ had beloofd. Hij ging ten slotte maar mee naar een vriend in Rotterdam ‘want heb niks te doen’, zo appte hij naar zijn vriendin. Ondertussen bleef hij voordoen aan Belhadj dat er meisjes waren op Kikkenstein. Aalmoes:

Hij is niet eerlijk geweest naar Belhadj toe, maar dat is geen strafbaar feit.

MDMA-gebruik

Een ander feit waar Aalmoes op wijst is dat de lange nacht naar 9 mei niet alleen bol staat van meisjes maar ook van drank- en MDMA-gebruik. De zondagavond begon al rond 18.00 in de stampende beachclubs op het strand van Bloemendaal. Zes uur later was de vriendenclub van Jayjay in Club Air in Amsterdam. Belhadj was vanuit Rotterdam via clubs in Amsterdam-Osdorp, het dakterras van DoubleW en Abraxas tot twee keer toe aan komen zwerven in Club Air. Daarna gingen hij en zijn vrienden ook nog naar de hoeren in de Spuistraat.

Volgens Aalmoes was er geen peil op te trekken wat Belhadj (en Jayjay) die avond zouden gaan doen. Zeker ook gezien alle drank- en xtc-gebruik. Van een planning kon in haar ogen geen sprake zijn geweest. De eerste gedachte om samen te gaan neuken met ‘wijfen’ was kennelijk niet afgesproken in Club Air maar kwam op in een Whatsapp-gesprek:

Jason: Ik ga nu met 3 meids 1 die lichte mattie van me naar de bijlmer

Belhadj: Of is er planning, Oke mag ik komen”

Jason: Ahahahaha

Belhadj: Of ga je ding doen

Jason: Breng kabker viagra. Ik ga ze drogeren

Belhadj: Welke meids bro. Zeg maar wat wil je doen

Jason: ahhahahah ik wil neuekn

Belhadj: ik ook bro ??

Het was volgens Aalmoes helemaal niet zeker wat Belhadj zou gaan doen of waar hij heen zou gaan. En of hij ook zijn twee vrienden mee zou nemen. Pas na zijn bezoek aan de seksclub rond 04.00 zei Belhadj tegen zijn vriend en metgezel dat hij naar een bepaald meisje in Zuidoost wilde, een meisje waar Jason L. contact mee zou hebben. Hij ging alleen.

Problemen

Jason L. bouwde vanaf zijn jeugd aan een omvangrijk strafblad. Hij zat volgens de politie net als Belhadj onmiskenbaar in de zware criminaliteit.

In geen onderzoek waar Belhadj in voorkomt (ook niet in 26Koper waarin bleek dat die verdachten op hem loerden) komt een motief voor Jason L. naar voren. In dat onderzoek zegt Belhadj over L. ‘nee helemaal niet problemen’. Wel blijkt in het dossier over zijn moord dat Belhadj veel problemen had met veel (onbekende) personen. En ook dat hij liefst iedere avond uit wil en na ieder feest wil afteren.

De rechtbank heeft een schilderachtig dossier over moord, seks en zware criminelen voor zich, of het allemaal klip en klaar is, dat is afwachten.

Toen Belhadj dood werd aangetroffen bleek de schutter 17.000 euro cash in diens tasje te hebben laten zitten. Maar zijn PGP BlackBerry was verdwenen.

Het Openbaar Ministerie ziet al met al genoeg bewijs voor 16 jaar cel. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Zie ook:

Er was geen feest met drie ‘wijfen’ in Kikkenstein

Mysterieus ‘technisch hulpmiddel’ in zaak JayJay

Dna-profiel verdachte bij moord Jalink