Advocaat Holleeder stopt ermee (UPDATE)

Advocaat Stijn Franken legt toch de verdediging van Willem Holleeder neer. Hij heeft dat woensdagmiddag in een persverklaring laten weten. Hij heeft daartoe besloten op dringend advies van de deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam.

Beroepsethiek

Franken zegt het niet eens te zijn met de argumenten van de deken. Dinsdag toonde hij zich nog strijdbaar en niet van zins het bijltje erbij neer te leggen. Maar volgens hem eist de beroepsethiek dat een dergelijk dringend advies van de deken moet worden opgevolgd. De zussen van Holleeder, Sonja en Astrid, en diens ex-vriendin Sandra den Hartog hadden een klacht tegen hem ingediend over belangenverstrengeling. Nu ziet de deken wel een probleem waar het eerst geen probleem zag. Het kantoor van Franken in de persverklaring:

De pijn zit volgens de Deken in de rechtsbijstand die mr. Franken enige tijd aan mevrouw Den Hartog heeft verleend, hoewel daarin tot voor kort geen bezwaren werden gezien.

(…)

In de afgelopen periode heeft mr. Franken ook persoonlijk moeten ervaren dat het lastig is te reageren op onjuiste beeldvorming, waarbij onwaarheden als feiten worden gepresenteerd. De geheimhoudingsplicht die voor advocaten geldt, brengt mee dat mr. Franken daar niet op in heeft kunnen gaan en dat hij dat ook nu niet kan doen. Slechts één onwaarheid kan, zonder schending van de geheimhoudingsplicht, worden benoemd: anders dan naar buiten is gebracht, is nimmer sprake geweest van een afspraak tussen de Deken en mr. Franken dat hij de verhoren van mevrouw Den Hartog niet zelf ter hand zou nemen maar deze verhoren zou overdragen. Een juiste voorstelling van zaken op dit punt is belangrijk, omdat moet worden voorkomen dat de onjuiste indruk kan ontstaan dat de raadslieden – om welke reden dan ook – moedwillig gemaakte afspraken hebben geschonden.

‘Onrechtvaardig en onterecht’

Het Parool had een gesprek met Franken. Over het advies van de deken:

Ik vind het onrechtvaardig en onterecht, ik betreur het ten zeerste, maar ik heb me te houden aan dat advies. Dat brengt de beroepsethiek van advocaten met zich mee.

Hoe heeft Holleeder op uw besluit gereageerd?

Hoe zal ik dat nou eens formuleren… Hij was er echt door aangedaan. Ik heb het pas vanmorgen met hem kunnen bespreken, dus het is heel vers.

Wat zei hij?

Mijn geheimhoudingsplicht weerhoudt me ervan dat te zeggen, maar hij vindt het vreselijk.

 

Zie ook:

Holleeder al schuldig vóór de dagvaarding (VIDEO)

Verdediging Holleeder wankelt niet

OM: ‘Holleeder beraamde aanslag op zussen’

Hier het verslag van de zitting van dinsdag voor de rechtbank van Amsterdam van Misdaadjournalist op Blendle (€).