Advocaat: ik werd bedreigd door Willem Holleeder

Advocaat Nico Meijering heeft maandagavond in het programma RTL Late Night  (zie onder) gezegd dat Willem Holleeder hem in het verleden met de dood heeft bedreigd. Reden zou zijn geweest dat hij de advocaat van Dino Soerel was.

Geen zorgen

Dit speelde volgens Meijering aan het einde van 2014. Toenmalige advocaat van Holleeder was Stijn Franken. Meijering ging bij hem langs en Franken verzekerde hem ervan dat hij zich geen zorgen hoefde te maken, vertelde Meijering. Na afloop van het gesprek bleek Holleeder buiten te staan. Meijering schudde hem de hand.

Ontlastend

Holleeder en diens advocaat hadden in 2011 gezegd dat Meijering’s kantoorgenoot en advocaat van Soerel hem hebben bedreigd omdat hij in 2011 niet ontlastend over Dino Soerel wilde verklaren. Meijering’s kantoor ontkende toen die bedreigingen. Een en ander kwam maandag aan de orde bij de rechtbank in de zaak tegen Holleeder.

Achtergrond van het geschil is de vraag (die in de rechtszaak Holleeder voorligt) in hoeverre Soerel, Holleeder en Stanley Hillis een driemanschap vormden dat moorden verordonneerde.

Bedreigd

Holleeder’s zus Astrid Holleeder verklaarde in 2011 tegenover de politie dat zij en anderen uit hun kring waren benaderd door mensen die vertelde dat er en voor Dino Soerel ontlastende verklaring zou moeten komen. Zij en haar zus Sonja zeiden zich toen bedreigd te hebben gevoeld. De twee hadden toen nog niet de stap gemaakt om tegen hun broer te gaan verklaren.

Endstra

Dino Soerel is in 2017 tot levenslang veroordeeld door het gerechtshof in Amsterdam, onder meer voor zijn rol bij de moord op Kees Houtman in 2005 en Thomas van der Bijl in 2006. Nico Meijering maakte deze week bekend dat Soerel bereid is te getuigen in de zaak van Willem Holleeder. Onbekend is nog of dit zal gebeuren. Soerel is nog verdachte in het onderzoek naar de moord op Willem Endstra in 2004. Veel bewijs lijkt het Openbaar Ministerie daarvoor nu niet te hebben, hij zit daarvoor niet in voorlopige hechtenis

Zie ook:

Holleeder noemt geen namen (UPDATE2)

Dino Soerel: ‘Ik ben schijtziek van die Holleeder’

Holleeder: ik had niks te maken met Hillis en Soerel