‘Advocaat Klaas Otto at bewijsmateriaal op’

Een chaotische pro forma-zitting gisteren voor de rechtbank in Breda. Jan Piet van R., de 69-jarige omstreden advocaat van No Surrender-kopstuk Klaas Otto (foto), stond voor de rechter. De rechtbank werd gewraakt, eerst was de zitting achter gesloten deuren, toen weer niet. Maar het eind van het liedje was dat Van R. vandaag vrij komt. 

Zijn voorlopige hechtenis wordt geschorst.

Verdenkingen

De in Den Haag woonachtige Jan Piet van R. werd op 20 februari van dit jaar opgepakt. Hij wordt verdacht van het beïnvloeden van getuigen op verzoek van Klaas Otto. In het tuinhuisje van de omstreden advocaat vond de politie bovendien een drugslab waarin xtc kon worden gemaakt. Ook wordt hij verdacht van het bezit van drie kilo amfetamine.

Briefjes

Jan Piet van R. zou in opdracht van Klaas Otto diverse mensen hebben benaderd of hebben laten benaderen om anders dan de waarheid te verklaren. De 69-jarige advocaat zou briefjes hebben aangenomen en buiten de gevangenis hebben gesmokkeld. Op die briefjes stonden opdrachten voor het beïnvloeden van getuigen, volgens het OM. Ook de vrouw van Otto, Nancy, wordt daarvan verdacht. Verschillende getuigen tegen Klaas Otto hebben verklaard dat ze zo het dringende verzoek kregen hun belastende verklaring bij te stellen. Eén van hen zou daarvoor 72.500 euro krijgen.

Opgegeten

Tijdens zijn voorarrest zou de omstreden Van R. bewijs deels hebben opgegeten. ‘Wat restte was een natte snipper papier die in zijn cel is gevonden’, aldus de officier van justitie gisteren tijdens de zitting. Een ander briefje van Otto zou zijn ontdekt in het telefoonhoesje van de advocaat. De raadsman ontkent de aantijgingen.

Evert Hingst

Bij de pro forma-zitting gisteren werd Van R. door twee collega’s bijgestaan: Cees Dekker en Peter Souren. Tijdens de zitting werd duidelijk dat Cees Dekker al anderhalve maand in geen enkel politiebureau in heel het arrondissement Zeeland-West-Brabant meer mag komen. Hij zou zich tijdens politieverhoren onbehoorlijk hebben gedragen. Dekker is voormalig kantoorgenoot van de geliquideerde advocaat Evert Hingst. Ook stond Dekker zware jongens bij als Mink Kok en wijlen Stanley Hillis.